fbpx

In de pers: Paardencoach Sandra: ‘Een leuk alternatief voor de sofa van de psycholoog’

Hans van den Ham, 20 mei 2019
Onlangs verscheen op AD Utrecht dit artikel over de workshop ‘Paardencoaching’, georganiseerd door eventmanager Judith van den Berg. Word ook eventmanager en ontwikkel jezelf en help anderen hun sollicitatievaardigheden te ontwikkelen. Check onze vacature voor Eventmanager.

De Utrechtse Judith van den Berg is van De Broekriem, een club voor en door werkzoekenden. Als eventmanager – ze is zelf trouwens ook op zoek naar een baan – heeft ze de workshop georganiseerd. ,,Het UWV doet weinig voor mensen zonder werk. Daarom is De Broekriem in 2013 van start gegaan. We willen niet achter de geraniums blijven zitten, maar dingen organiseren die mensen vooruit helpen.” Ze hoorde dat Sandra Delvers aan paardencoaching doet. ,,Ik was nieuwsgierig naar wat ze voor werkzoekenden kan betekenen. Dus heb ik haar gevraagd of ze gratis twee workshops wil geven. Die zaten meteen volgeboekt.”

Spiegel

Dat acht dames deelnemen, kan niet toevallig zijn. Ze halen de paarden uit de wei, roskammen de viervoeters en lopen in de bak een slalom met ze. En daarbij komen uiteraard vragen over hun eigen functioneren aan de orde. Paardencoach Delvers: „Paarden zijn zeer gevoelig en houden je een spiegel voor. Als jij onzeker bent, worden zij dat ook.”

Paardencoach Sandra Delvers (r) laat zien hoe je als werkzoekende inzicht kan krijgen in je eigen handelen. Ingrid de Haan luistert. Zo staat paard Zoë opeens stokstijf stil tijdens de slalom die deelnemer Inge de Haan (58) uit De Bilt met het paard aan de teugel aflegt. „We blokkeerden allebei, iets waar ik vaker last van heb. Aan het paard gaan trekken werkt dan niet. Ik moest even rustig de tijd nemen, verbinding maken met Zoë, en toen liepen we weer.”

Horeca

De Haan, ooit uitbater van de Utrechtse horecagelegenheden De Poort en De Kneus, moet bedenken of ze weer een eigen onderneming wil, bij anderen wil aanhaken of een adviserende functie ambieert. „In dat laatste geval moet ik steeds op jacht naar klanten. Het ligt mij meer om iets te creëren, alleen of met anderen.” De workshop is helemaal in haar straatje, zegt ze. ,,Ik ben heel creatief bezig geweest. Met het hoofd heb ik alles al duizend keer bedacht, ik wil nieuwe, onverwachte inzichten. Deze cursus is geweldig. Het leert me dat het niet erg is als ik het even niet weet. Ik moet er gewoon op vertrouwen dat het wel weer goedkomt, net als de slalom met Zoë.”

Autisme

Coach Sandra Delvers deed drie jaar vrijwilligerswerk met gehandicapte kinderen in Singapore. Van begeleider die naast het paard liep, klom ze op tot instructeur. Terug in Nederland vond ze een opleiding tot paardencoach, een dezer dagen krijgt ze haar diploma, afgelopen januari begon ze met haar bedrijf Zoëzo. „Ik werk vooral met kinderen met autisme of adhd. Hier komen ze tot rust en maken contact met de paarden, iets wat ze met mensen vaak niet lukt. Dat zijn belangrijke ervaringen. Maar het grootste compliment is dat ze graag terugkomen.”

Groepen, voor teambuilding of personeelsuitje, zijn ook van harte welkom, zegt Delvers. Of zoals vandaag de dames van De Broekriem. ,,Dat ze nog geen werk hebben gevonden, heeft oorzaken. Iets houdt ze tegen. Een paard kan daarbij helpen. Zo is bekend dat paarden emoties los kunnen krijgen. Zweverig? Ach, een trampoline kan dat ook. Ik ben zelf heel praktisch. Zoek de coaching die bij je past, zou ik zeggen. Dit is een leuk alternatief voor de sofa van de psycholoog.”

Meer informatie: zoezo.nu en debroekriem.nl

Foto: Paardencoach Sandra Delvers (r) laat zien hoe je als werkzoekende inzicht kan krijgen in je eigen handelen. Ingrid de Haan luistert. © Marnix Schmidt