fbpx

In 3 stappen je talent in beeld

Mariska Karcher, 17 maart 2015

Heb jij je talenten in beeld? Het is van belang dat je je talenten goed kunt onderbouwen tijdens je zoektocht naar werk en in sollicitatiegesprekken. Doorloop de volgende drie stappen om inzicht te krijgen in je kwaliteiten en talenten.

Stap 1: Vier je successen

Noteer je persoonlijke successen (minimaal 10, die heb je makkelijk behaald!). Denk daarbij aan prestaties die jij geleverd hebt en waar je trots op bent. Kijk daarbij niet alleen naar je werk, maar ook naar opleidingen, of je privéleven. Het gaat niet alleen om grote successen, ook kleinere successen tellen mee. Voorbeelden?

  • Een zware opleiding met succes afgerond
  • De kwaliteit van een product of dienst verbeterd, iets nieuws bedacht, nieuwe taken opgepakt
  • Adviezen gegeven die voor anderen van groot belang waren
  • Een feest, een bijeenkomst georganiseerd

Stap 2: Jouw Succes Top 3

Kies vervolgens uit deze lijst jouw drie belangrijkste successen en schrijf ze uit.

  • Wat was de situatie, de context, het probleem, de uitdaging of de kans (zo kort mogelijk)? Wanneer en waar speelde de situatie zich af?
  • Wat was jouw aanpak, jouw actie, jouw bijdrage (begin met ‘Ik …’)?
  • Wat was het resultaat van je bijdrage (beknopt)?

Stap 3: Analyseer je kwaliteiten

Lees je drie succesverhalen nogmaals door. Merk je dat je nu in staat bent om te analyseren welke kwaliteiten je hebt ingezet om jouw succes mogelijk te maken? Bespreek dit gerust met anderen: zij zien vaak eerder wat je kwaliteiten zijn dan jezelf.

Zo krijg je op een positieve, concrete manier inzicht in je kwaliteiten. En tijdens je volgende netwerk- of sollicitatiegesprek breng jij je kwaliteiten op een concrete wijze naar voren: vertel één van je persoonlijke succesverhalen!


Mariska KarcherAuteur: Mariska Karcher Twitter: @EffectiveTalent
Mariska is Talentmanager en oprichter van Effective Talentmanagement. Zij gelooft dat iedereen talent heeft en dat er voor iedereen een plek is waar hij of zij het beste tot zijn recht komt. Succes in je werk is onmogelijk zonder plezier in je werk. Succesvol zijn betekent niet zozeer een hoge status op de maatschappelijke ladder, maar elke dag met plezier naar je werk gaan. En dat je na een dag werken nog voldoende energie over hebt om andere zaken op te pakken. Onlangs heeft zij de online training ‘Ontdek je droombaan’ gelanceerd.