fbpx

Hoe vind je jouw betekenisgevend werk?

Leni Minderhoud, 4 maart 2019

Vaak worstel je met vragen als: ‘Wat zoek ik nu precies in een functie? Of ‘Wat past nu echt bij mij?’ Ook als je erover nadenkt om voor jezelf te beginnen kun je je afvragen: ‘Waarom wil ik ondernemen?’ of ‘Wat ga ik dan ondernemen?’ Als je nog geen duidelijke missie hebt, kun je deze afleiden uit de activiteiten die voor jou betekenisvol zijn.

Wat zou jij doen in de Middeleeuwen?

Deze vraag zet deze worsteling in een ander perspectief en brengt een complex gedachtenspinsel terug tot eenvoud. In de Middeleeuwen was er geen internet, bestonden er geen grote bedrijven en organisaties, met functieprofielen, -huizen en bovenal sociale zekerheden. Je deed waar je goed in was én waar vraag naar of behoefte aan was. Voorbeelden: smid, verhalenverteller, chirurgijn, mysticus, hofnar of ridder.

Dit perspectief laat ook een verlangen zien, wat vaak niet gezien wordt als werk, als een bezigheid waar je geld mee kunt verdienen. En het is juist dit verlangen dat bloot legt waar de diepere behoefte ligt. Je kunt het ook je essentie noemen. Degene die je bent, met de bezigheden die daar bij horen.

Nu is het in deze tijd met zoveel mogelijkheden en kansen een lastige opgave als je naar een antwoord zoekt op de vraag wát je gaat ondernemen of wat voor baan je nu zoekt.

Vijf cirkels naar jouw ‘sweet spot’

De oefening jouw ‘sweet spot’ kan hierbij helpen. In de figuur hieronder zie je de vijf cirkels voor Talent, Passie, Professie, Missie en Wens. De figuur van vier cirkels wordt ook wel ‘Ikigai’ (Japans voor reden van bestaan) genoemd. Ik heb er een vijfde cirkel aan toegevoegd: Jouw wens of verlangen.

Vul, los van elkaar, bij elke cirkel jouw activiteiten in. Dus voor:

  • Talent (wat je goed kunt)
  • Passie (wat je graag doet)
  • Missie (kan ook dicht bij jouzelf zijn, bijv. onafhankelijkheid of al je talenten en potentie inzetten)
  • Professie (waar je voor hebt geleerd of lang in hebt gewerkt)
  • Wens.

Wees niet bescheiden en betrek ook je hobby’s en interesses erbij.

Een voorbeeld voor drie cirkels:

Talent:  Leren, studie, persoonlijke ontwikkeling, schrijven, analyseren, bewegen/sport, natuur en reizen, coachen, creativiteit, out of the box, overview, muzikaal (ritme), zingen, inspireren, veranderen, ondernemen.

Passie: Ondernemerschap, kunst, leren, muziek, mystiek, boeken, pers. ontwikkeling, natuur en reizen, bewustwording, universum, kennis, schrijven, innovatie, wandelen en fietsen.

Missie/bijdrage:  Mensen vooruit helpen, innovatie, kennis overdragen, bewustwording, bewegen, oog voor de natuur, ondernemerschap, muziek, beweging en creativiteit belangrijke plaats in werk, ruimte scheppen.

Dit vul je ook in voor Professie en Wens/Verlangen.

Activiteiten die voor jou van betekenis zijn

Als je alle rijtjes hebt, bekijk je welke woorden in alle rijtjes staan. Dat is jouw ‘sweet spot’. Misschien staat bij een categorie iets dat ook bij een andere categorie hoort. Je ‘sweet spot’ kan ook meerdere activiteiten betreffen en bepaalt jouw product of dienst. Natuurlijk kun je er ook in stappen naar toe groeien als het niet direct realiseerbaar is.

Bovenstaand voorbeeld ben ik zelf. Deze oefening gaf mij al een waardevol inzicht dat ik op de goede weg ben door voor ondernemerschap en coaching te kiezen. Deze activiteiten passen ook in de cirkels professie en wens. Ik kan nog een stap zetten naar iets in de natuur of het buitenland. Wandelcoaching zou daarin kunnen passen of een centrum vormgeven, gastvrouw zijn. Creativiteit, muziek en beweging nemen daar een belangrijke plaats in.

In mijn boek Van werknemer naar ondernemer staan meer oefeningen om bij jouw betekenisgevend werk te komen, zoals je levensverhaal schrijven of jouw levensdoel achterhalen. Natuurlijk vind je op de website van DeBroekriem ook veel blogs over dit onderwerp.


Over de auteur:
Mijn naam is Leni Minderhoud en ik geloof dat ervaren professionals ondernemerschap in zich hebben. Wat ze niet beheersen kunnen ze leren. Ik ben sparring partner en coach voor jou, die van werk business wil maken, zodat je vrij en onafhankelijk kunt ondernemen. www.45plusondernemer.nl