fbpx

Help! Wat moet ik kiezen?

Freek Zilvold en Marius van Vlijmen, 4 november 2019

Als we eens terugkijken op ons leven lijkt het er vaak op alsof alles berust op toeval. Was het toeval dat ik tijdens mijn studententijd iemand ontmoette die mij aan mijn eerste baan hielp? Was het toeval dat Marius uit het onderwijs stapte en een eigen bedrijf startte? Terugkijkend waren het vaak onbewuste keuzes die meestal goed uitpakten. Het gaat erom bewuste keuzes te maken in het leven. Hoe doe je dat? We geven je hiervoor 4 stappen.

1. Neem een stap terug

Dagelijks worden we overstelpt met keuzes. Het begint al bij het ontbijt. Muesli of een boterham? Thee of koffie? Daarna volgen er veel meer keuzes die te maken hebben met je werk en je relaties. Vaak nemen we overhaast een beslissing waar we achteraf misschien wel spijt van hebben. Als je niet precies weet wat je moet kiezen, adem eens diep in en neem een stap terug. Vraag of je er even over mag nadenken en er op terug mag komen.

2. Begin bij je ‘waarom’

Jouw ‘waarom’ is je levensdoel. Die is in je tienerjaren gevormd en je hoeft hem alleen maar te (her)ontdekken. Je ‘waarom’ is altijd positief en actiegericht.
Het bestaat uit een bijdrage en een effect daarvan op de wereld. Een voorbeeld is die van Airbnb: “Om miljoenen mensen in het echte leven over de hele wereld te verbinden, via een gemeenschappelijke marktplaats – zodat je overal kunt bij horen”. Je ‘waarom’ vind je door ervaringen terug te halen die hebben bijgedragen aan de persoon die je vandaag bent.

Vraag je af:

  • Wat gebeurde er toen
  • Wie waren er bij
  • Wat was je aan het doen
  • Welke emoties waren er

Als je de verschillende ervaringen bekijkt, zal je al snel een rode draad vinden met jouw eigen bijdragen en de effecten daarvan op de wereld.

3. Toets je keuze aan je waarom

Laatst vroeg iemand aan mij of ik mensen zou willen opleiden. Dat leek mij leuk om te doen en ik dacht er even over na. Wat ik eigenlijk deed was dat ik het toetste aan mijn waarom en ik kwam erachter dat het mij te veel energie zou kosten en dat het helemaal niet bij mijn waarom paste. Ik heb vriendelijk bedankt.

4. Kom in actie

Veel mensen verstijven voor een keuze. Er gebeurt niets anders dan dat de druk, de onzekerheid en de angst toeneemt. Maak een keuze en ga er vol voor. Neem op zijn minst een kleine stap. Als het toch niet helemaal de juiste keuze was, kun je makkelijk bijsturen omdat er al momentum is. Dat is niet het geval als je geen keuze maakt of er niet 100% voor gaat.

Welke keuzes spelen er bij jou op dit moment in jouw leven? Hoe ga jij om met die keuzes? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder. Wij en andere lezers van dit blog kijken ernaar uit om van je te lezen!


 Over de auteurs:
Wij, Marius van Vlijmen en Freek Zilvold, zijn beiden zeer ervaren (samen > 50 jaar) in het coachen en begeleiden van mensen. We hebben de overtuiging dat ieder mens betere keuzes kan maken. Je moet alleen weten hoe en welke stappen je moet nemen om dit te ontdekken en zo meer energie te hebben en gelukkiger te zijn. Nieuwsgierig geworden hoe wij dit doen? Lees het hier.