fbpx

Help, ik kan niet kiezen!

Rina Vrutaal, 9 januari 2019

Als je teveel opties hebt, dan heb je géén opties. Dat is precies het probleem bij mensen die zeggen álles leuk te vinden.

Dit is het probleem als ik weer eens hoor: “Ik vind zo veel leuk, dat dit juist maakt dat ik niet kan kiezen!” Je zou misschien denken: wat is in hemelsnaam het probleem als je zoveel hebt om uit te kiezen? Daar zit vast wel een goede optie tussen. Dat laatste klopt: daar zit zeker een goede optie tussen. Maar het probleem bij het hebben van meerdere keuzemogelijkheden is: angst. Vooral als je op dit moment een baan hebt waar je niet blij van wordt. Lijken veel banen je leuk? Dan kan je al gauw gaan denken: als ik maar niet wéér het verkeerde kies. Wéér iets kies waar ik na 2 maanden op uitgekeken raak. En dus kies je maar niks. Het hebben van al die opties slaan je lam.

Hoe raak je opties kwijt en hoe zorg je dat je niet de verkeerde weg streept?

Het mooie is: je kunt geen verkeerde keuze maken. Dit noemen ze ook wel het ‘pizza of chinees’ – effect (bron: Ontwerp je eigen leven – Bill Burnett). Als je collega op kantoor rond een uur of 12 roept: ‘We gaan lunchen. Het wordt pizza of chinees. Waar heb je zin in?’
Maakt mij niet uit,’ geef je als antwoord.
‘Oké, dan wordt het pizza.’
Nee, wacht!! Ik wil toch chinees.’

In deze situatie dacht je dat je meende wat je als eerste antwoord gaf (‘maakt mij niet uit’). Je wist niet dat je een voorkeur had, tot een ongewenste beslissing voor je werd genomen. Pas nadat die keuze benoemd werd, werd je je bewust van je voorkeur. Je hebt dus echt niks te verliezen als je je lijst met opties inkort. Het maken van een verkeerde carrière keuze is geen groot risico. Het grootste risico is het verkeerd denken over je keuzes. Nog zo’n mooi sprookje: een juiste, of een beste keuze bestaat niet. Goed kiezen, dat bestaat wel. Ik geef je hieronder 3 tips.

Tip 1: Beweeg

Bewegen maakt je geest flexibeler. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen, en met name vooruit bewegen, ook tot psychologische beweging kan leiden. In psychologiemagazine werd dit laatst zo mooi geduid dat je het ook in onze taal terug ziet: wie een conflict heeft ‘zit vast’ of ‘botst’. Gaat je relatie goed, dan ‘loopt het lekker’ of ‘komen we ergens’. Wat mij dan ook helpt als ik ‘vastloop’, bijvoorbeeld als ik een nieuwe training aan het schrijven ben of als ik een blog wil schrijven maar er komt niks uit: dan ga ik wandelen. Als je vooruit beweegt, worden de processen in je hersenen die te maken hebben met vooruitgang vanzelf ook toegankelijker. Dus: ga er op uit, loop een blokje om. Neem je telefoon mee om ideeën, die vervolgens in je opkomen, in te spreken of naar jezelf te appen.

Tip 2: Categoriseer

Probeer eens om al jouw opties onder te verdelen in categorieën. Dan kun je je lijst aan opties onderverdelen in aparte kleine lijstjes. Om daar vervolgens weer een top 3 van te maken en zo goed te kunnen kiezen.

Tip 3: Kom uit je hoofd

Er is meer dan één manier van kennis vergaren. Kiezen vanuit je hoofd (uit alle kennis die daarin is opgeslagen) is niet de enige manier. Heb je moeite met het maken van keuzes, dan kan je dit ook proberen vanuit je hart. Of je onderbuik. Net hoe je het wilt noemen. Daarvoor is het nodig dat je de toegang tot je onderbuik of hart of hoe je het dan ook noemt, traint. Vooral voor mensen zoals ik (de nuchtere, eerst-zien-dan-geloven, kennissponzen) geldt: oefening baart kunst. Ikzelf gebruik hiervoor de app: Headspace (die met dat oranje bolletje). Een simpele meditatie app: niet te zweverig en fijn om naar te luisteren. Iets wat voor mij werkt: alle razende gedachtes gaan uit en ik kan daarna beter luisteren naar mijn onderbuikgevoel. Kijk wat voor jou werkt, er zijn heel veel mogelijkheden en hulpmiddelen om uit je hoofd te komen en je intuïtie te ontwikkelen.


Over de auteur: Rina Vrutaal

Ik ben Rina, kick-ass-carrière-keuze-coach. Ik help vrouwen die super ongelukkig worden van hun werk, maar totaal geen idee hebben wat ze dan wél willen. Of kunnen. Ik help hen uitvinden welk werk ECHT goed bij hen past. Zo goed, dat ze er nooit meer vakantie van zouden willen nemen. Herken je jezelf hierin? Ook op zondagavond al buikpijn, omdat je maandagochtend weer moet…? Vraag dan mijn (gratis!!) E-book aan, waarin je 5 tips leest die je helpen uitvinden welk werk écht goed bij je past.

Deze blog komt van de website van Rina Vrutaal. Lees hier de volledige blog.