fbpx

Haal meer uit je studie: 5 tips voor een sterk cv

PIeter Vermeer 7 oktober 2016

Nadat je klaar bent met afstuderen wil je met een mooi cv zo snel mogelijk aan de slag om zo verder te komen in de carrière die jij voor ogen hebt. Wanneer ik terugkijk naar mijn eigen studententijd zijn er een aantal zaken die ik anders had kunnen doen om mijn ervaring en expertise te kunnen verbeteren. Nu geef ik jou mijn 5 tips hoe je het meeste uit je studie kunt halen zodat je met een strak cv de arbeidsmarkt op kunt.

 

1. Maak de juiste keuzes

Kijk niet alleen naar studies die je leuk lijken, maar ook naar het carrièreperspectief. Toen ik destijds Bouwkunde selecteerde als studie, kon ik natuurlijk niet voorzien dat dankzij de economische crisis de bouwsector het momenteel zwaar heeft en deze studie op je cv niet de beste baankans geeft. Gelukkig had ik via mijn keuzevakken er wel alles aan gedaan om mijn carrièreperspectief te verbeteren, zo heb ik een vak ondernemerschap en vastgoedkunde gevolgd bij andere faculteiten op de TU Delft. Probeer dus ook keuzevakken te kiezen die jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten doordat ze je relevante kennis en skills meegeven. Wanneer je niet weet hoe je de beste keuzes kunt maken, dan kun je altijd contact opnemen met je studieadviseur of via LinkedIn kijken naar het profiel van alumni van je opleiding.

2. Loop stage, en neem het serieus.

Het is altijd verstandig om stage te lopen bij een bedrijf dat past binnen jouw carrièreplan. Maak niet de fout om je stage als slechts een verplichting te zien, maar maak er ook echt iets van. Maak connecties, niet alleen met je directe collega’s maar ook met je managers. Je bepaald zelf grotendeels het succes van je stage door assertief te zijn. Je hoort vaak dat mensen na hun afstuderen dankzij een eerdere stageperiode al een voet tussen de deur hebben bij een bedrijf. Ook kan het zorgen voor een goede referentie voor op je cv of aanbeveling op LinkedIn. Al afgestudeerd? Sommigen kiezen er dan voor om een werkstage te doen, een werkervaringsplek is dan soms een goede optie.

3. Ga het bestuursleven in.

Een studie kan op zichzelf al zwaar zijn, maar toch loont het om naast je studie ook actief te zijn in studie- of studentenverenigingen. Een functie in het bestuur van een vereniging toont aan dat je gemotiveerd bent en ervaring hebt als leider. Bovendien is het een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en deze mensen kunnen later weer waardevolle netwerkcontacten vormen. Zelf heb ik geen bestuurswerk gedaan tijdens mijn studie, dat was bij mijn eerste sollicitatie dan ook de reden dat een andere kandidaat de voorkeur kreeg.

4. Werk aan je technologische kennis.

In deze digitale tijd is het voor een toekomstige werkgever zeer interessant wanneer je bekend bent met verschillende soorten software en programma’s. De basis als Word, Excel en Powerpoint, dat kan natuurlijk iedereen. Maar je kunt je onderscheiden door te leren coderen, een website te bouwen of door een goed begrip te hebben van de kracht van social media. Tijdens mijn studie heb ik bijvoorbeeld een cursus Photoshop gedaan, dit lijkt niet direct relevant voor veel werkgevers maar bij veel kleine bedrijven vinden ze het fijn als iemand even snel een afbeelding te maken of een presentatie te ontwerpen. Lees hier meer over het belang van deze 21st century skills.

 

5. Ontwikkel je personal brand.

Je personal brand is de combinatie van je cv, je reputatie, je betrouwbaarheid en de potentie die je hebt. Door hard te werken en boven verwachtingen te presteren creëer je goede banden met vrienden, docenten en collega’s. Door te luisteren naar de ander en door te weten waar je krachten liggen ontwikkel je een reputatie die je verder kan helpen in je toekomstige carrière. Claim ook je successen door bijvoorbeeld een blog bij te houden of op LinkedIn te laten zien wat je allemaal hebt gedaan naast je studie. Een goede personal brand helpt je bij het ontwikkelen van een netwerk en dat is essentieel om stappen te maken in je carriere.
Het lijkt met deze opsomming dat ik het allemaal perfect weet, maar tijdens mijn studie heb ik met de meeste bovenstaande punten onvoldoende gedaan. Inmiddels ben ik 31 en heb ik als oprichter bij DeBroekriem inmiddels honderden trainingen gezien en langzaam zijn deze punten voor een krachtig cv duidelijk geworden. En met de kennis van nu, zou ik me als student net zo goed weer verslapen voor een belangrijk college als ik de avond ervoor een mooi feest heb gehad!