fbpx

Goede eigenschappen noemen tijdens je sollicitatiegesprek (met lijst)

Sara de Rouw 6 september 2018
Dit artikel is gepubliceerd door Bonque. Omdat het handige tips bevat, delen we graag een deel hiervan met jullie! Klik hier voor het volledige artikel.

De kans dat de vraag of je goede eigenschappen van jezelf kunt benoemen komt tijdens je sollicitatiegesprek is erg groot. Hoe je deze vraag beantwoordt is helemaal aan jou. Vaak is het noemen van goede eigenschappen nog moeilijker dan het benoemen van je minder goede eigenschappen; je wil niet onzeker overkomen, maar ook zeker niet arrogant. Het vinden van de juiste balans is daarom soms lastig maar een goede voorbereiding kan je al een stuk verder helpen. Daarom hebben wij voor jou een paar positieve eigenschappen opgeschreven die jij zou kunnen noemen tijdens je sollicitatiegesprek.

Positieve eigenschappen lijst

Hieronder vind je een goede eigenschappen lijst met mogelijke positieve eigenschappen die je zou kunnen noemen als antwoord op de vraag of je een aantal goede eigenschappen van jezelf kunt noemen. Het is hierbij ook slim om een voorbeeld te bedenken van een moment in je werk waarop deze positieve eigenschap in jou naar voren komt voordat je gaat solliciteren. Een stukje zelfkennis.

Stressbestendig

Tegenwoordig vind je nog maar weinig beroepen die volledig stressloos zijn. Daarom is het voor veel werkgevers belangrijk dat werknemers goed met stressvolle situaties kunnen omgaan. Stressbestendigheid is daarom in veel beroepen een waardevolle positieve eigenschap om te bezitten.

Initiatiefrijk

Initiatief nemen is in veel functies een gewenste goede eigenschap. Hiermee toon je namelijk niet alleen initiatief, je laat ook zien dat je creatief kunt denken, zelfstandig werkt en niet bang bent om fouten te maken.

Resultaatgericht

Het gaat niet altijd om het resultaat maar binnen veel bedrijven is het toch één van de belangrijkste aspecten. Daarom is resultaatgerichtheid een goede eigenschap als je met deadlines en targets werkt. Je kent je prioriteiten en laat je niet gauw afleiden van je doel.

Besluitvaardig

Knopen kunnen doorhakken, dat is een sterke eigenschap om te bezitten wanneer je bijvoorbeeld een leidinggevende functie bekleedt. Hiermee zorg je ervoor dat processen vlotter lopen en dat projecten ook daadwerkelijk op tijd worden afgerond.

Organisatietalent

Deze positieve eigenschap gaat niet alleen over het organiseren van evenementen of vergaderingen, als organisatietalent kun je ook je eigen werk perfect plannen. Je weet precies welke elementen bijdragen aan een gestroomlijnd team en weet je deadlines vaak te halen.

Teamspeler

Tenzij je ZZP’er bent, is het werken in een team een groot onderdeel van je functie. Goed kunnen samenwerken met je collega’s is essentieel wanneer je deel uitmaakt van een team. Deze goede eigenschap is daarom waardevol in een functie waarin je samenwerkt met collega’s in meerdere disciplines.

Goede eigenschappen zijn persoonlijk

Voordat je een compleet woordenboek aan goede eigenschappen in je sollicitatie slingert, is het belangrijk om uit te zoeken wat de eigenschappen precies betekenen en of jij ze inderdaad wel bezit. Hier kun je achter komen door bijvoorbeeld je omgeving te vragen naar feedback op jouw werkhouding en persoonlijkheid, maar er bestaan ook verschillende (online) tests die je zou kunnen invullen. Op die manier zorg je ervoor dat je geen onwaarheden vertelt wanneer je positieve eigenschappen moet noemen in je sollicitatiegesprek.

Is een bepaalde goede eigenschap gewenst voor de functie waarop jij solliciteert, maar bezit je simpelweg die eigenschap niet? Geen nood, als je genoeg energie steekt in jezelf verbeteren en sturen op het eigen maken van een positieve eigenschap kun je deze alsnog aan jezelf toeschrijven. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je dit graag in je nieuwe functie wil oefenen.


Deze blogpost is geschreven door Sara de Rouw, Content Marketeer bij Bonque. Sara heeft een grote passie voor schrijven. Met een brede interesse en veel creativiteit ziet ze overal een verhaal in. Ook wordt haar nieuwsgierigheid getriggerd door de dynamische tech-wereld, waarin haar belangstelling voor games, gadgets en andere digitale trends beantwoord wordt.