fbpx

Van goed naar goud

Myrte Versteeg 5 maart 2018

Wil jij ook maandelijks unieke en leerzame masterclasses bijwonen? Meld je aan als eventmanager!

Terwijl het buiten koud is en de sneeuwvlokjes langs het raam dwarrelen, is het binnen behaaglijk en gezellig. De eerste helft van de maandelijkse teamdag van DeBroekriem is net afgerond. In de pauze zoeken de eventmanagers elkaar op om bij te praten. Een gezellig rumoer steekt op en de stemming zit er goed in. En dan is het tijd voor het tweede gedeelte van de bijeenkomst. Directeur van de Talentenacademie Marco Hoogerland begint zijn masterclass over het ontdekken en juist inzetten van je eigen talent.

“Wie heeft er niets met sport?”, vraagt Marco. Een paar handen gaan omhoog. Er volgt een lacherig “Dat geeft niets, maar dan wordt het een saai verhaal.” Hoogerland is mental coach van topsporters, artiesten, managers en ondernemers. Mensen die het allerhoogste nastreven en dromen willen waarmaken. Van goed naar goud.

Talent als afwijking

Aan de hand van een video laat Marco zien waar de Talentacademie voor staat. Een inspirerende boodschap volgt: “Om te schijnen in de spotlights, moet je zweten in het donker.” Het gaat erom wat je echt wilt. De overtuiging dat je het voor elkaar krijgt, het echt gaat redden dat maakt dat je uiteindelijk de beloning van het winnen krijgt.

Maar wat is talent eigenlijk? Vanuit de zaal komen verschillende antwoorden: “Talent is voor mij iets wat je met passie doet, iets wat eigenlijk vanzelf gaat.” “Het is een juiste balans tussen geluk en kunnen, iets dat je kunt ontwikkelen.” Voor Marco is talent het hebben van een afwijking die tot een oplossing leidt. Hij haalt het treffende voorbeeld aan van Mark Zuckerberg die Asperger heeft. Hij gebruikte zijn afwijking om de wereld voor zichzelf, en uiteindelijk ook voor veel anderen, een stukje makkelijker te maken.┬á“Jouw afwijkingen leiden per definitie tot oplossingen als je ze goed gaat gebruiken.”

Gemiddelden doorbreken

Nog nooit heeft Marco iemand wereldkampioen zien worden die gemiddeld was. Het gekke is dan ook dat we alles in gemiddelden doen, kijk maar naar het schoolsysteem. Wat maakt jou uniek? Hij geeft de zaal mee dat dromen mag, durf gelukkig te zijn en als je dat niet bent kap er dan mee. Het gaat erom waar jij blij van wordt en waar je passie in doorklinkt. “Als Marthin Luther King had gezegd “I have a strategy…”, was niemand aangehaakt.” Laat je je leiden door je passie of door je competenties?

Zelfvertrouwen en de juiste omgeving

Maar hoe ga je dan van goed naar goud? Daar is enerzijds een dosis zelfvertrouwen voor nodig, iets dat helaas niet te koop is. “Wie heeft er nooit last van een gebrek aan zelfvertrouwen?”, vraagt Marco aan de zaal. Niemand steekt zijn hand op. Daarnaast moet je je afvragen in welke omgeving jouw talenten het beste tot hun recht komen. Denk dan niet in termen van goed of fout. “Er groeien geen palmbomen op de Noordpool.” Het gaat erom dat je omgeving enerzijds ondersteunend is aan jouw kwaliteiten en anderzijds is de bijdrage die jij levert aan de heersende cultuur van belang. “De continu├»teit van de ploeg komt in gevaar als het ego groter is dan het team.”

“Echt willen is zo belangrijk. Er zijn altijd mensen die beter zijn dan jij. Maar het draait om puur vanuit je hart talent gebruiken”, zo besluit Marco zijn inspirerende verhaal.


Myrte VersteegMyrte Versteeg (LinkedIn)

Myrte heeft Communicatie en Bestuurskunde gestudeerd. In haar rol als communicatie-/projectmedewerker bij DeBroekriem haalt zij verhalen op uit de community, schrijft en verzamelt zij artikelen vol met sollicitatietips en draagt zij uit waar DeBroekriem voor staat!