fbpx

Geef jouw cv een specifiek karakter

11 maart 2019

“Wat voor werk zoek je?” is zo ongeveer de meest gestelde vraag aan een werkzoekende. Het antwoord daarop kan zowel gecompliceerd als eenvoudig zijn.

Gecompliceerd als er te weinig focus is; eenvoudig als het antwoord luidt in de trant van “ik wil alles wel aanpakken.” Dat klinkt als flexibel en bereidwillig, maar in de praktijk is dat een stuk lastiger, want in beide gevallen is er sprake van onduidelijkheid. En dat is vaak het probleem als ik cv’s lees; vaak ontbreekt het specifieke karakter. Juíst daar valt een wereld te winnen…

Het beeldend maken van je cv

Een potentiële werkgever wil graag de meest passende kandidaat selecteren. Voor jou als sollicitant de perfecte gelegenheid om jezelf in de verkoop te gooien en aan te tonen dat jij datgene kan bieden waar deze werkgever op zit te wachten.

Wees nieuwsgierig, lees de vacature, bel met het bedrijf, lees de website en kom erachter wat nu specifiek de taken zijn die verricht moeten worden en wat de wensen van de werkgever zijn. Zorg dat je cv in woord daarop aansluit. Neem termen uit de vacature over in je cv en omschrijf specifiek wat je doet.

Wat voorbeelden:

  • Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet alleen opneemt dat je ‘als helpdeskmedewerker ondersteuning biedt bij ICT-problemen’, maar dat je weergeeft dat je b.v. ‘door persoonlijk uitvragen van de problematiek een praktische oplossing biedt bij storingen in de soft- en hardware’. Je toont zo aan dat je in staat bent om persoonlijk communicatieonderzoek te doen naar het probleem en je vervolgens praktische oplossingen kan bieden. Bovendien is het duidelijk dat je dit zowel bij de soft- en de hardware kunt toepassen!
  • En zo ‘biedt’ een gediplomeerd verzorgende van demente bejaarden niet alleen ‘ondersteuning bij de dagelijkse verzorging’, maar helpt deze o.a. bij ‘het vertalen van problematiek richting arts en familie’ en ‘voert taken uit als wassen, aankleden, verspreiden van medicatie’. De lezer, de werkgever in dit geval, krijgt op deze manier een gespecificeerd beeld bij de vaardigheden en ervaring van de sollicitant.

Positieve bijwerkingen

Eén van de positieve bijwerkingen van het specifiek maken van je cv en je hardop afvragen wat jij nu eigenlijk echt allemaal kunt en doet, is dat je oefent.

Je oefent je sollicitatiegesprek doordat je zelf stilstaat bij wat je nu eigenlijk echt de hele dag doet. Door dit beeld te visualiseren zet het zich vast in je brein. Krijg jij dan tijdens je sollicitatiegesprek vragen over wat je zoal doet, dan kun jij als geen ander aan de hand van dat opgeslagen beeld invulling geven aan het antwoord. Geen gestuntel, maar een verhaal dat klip en klaar in je brein ligt en waardoor jij jezelf en je vaardigheden zonder omhaal in de etalage zet.

En dat is nu net waar het in een sollicitatiegesprek om gaat. Een goed gesprek begint dus met een beeldend cv.


Over de auteur:
Monique van Haaren ondersteunt als loopbaan- en vitaliteitscoach bedrijven en particulieren bij loopbaan, sollicitatie, vitaliteit en verzuim. Haar kracht? De integrale aanpak waarbij coaching gericht is op de mens als geheel. Waarom doe je wat je doet? Wat zijn je kwaliteiten, je verlangens en behoeften? Welke stap ga je maken en hoe kom je daar? Monique is Noloc gecertificeerd. www.werkenleefvitaal.nl