fbpx

Plan nu je carrièreswitch

Pieter - DeBroekriem 14 januari 2019

We bevinden ons in het digitale tijdperk, een periode van grote vooruitgang. Met reuzenstappen verandert de wereld om ons heen en de manier waarop we ons werk doen. We hebben maar weinig tijd om te wennen aan deze veranderingen, terwijl robotisering steeds meer banen overbodig maakt. Het enige wat we kunnen doen, is deelnemen aan deze vooruitgang door naar de toekomst te kijken en ons voor te bereiden op de eventuele impact op ons leven. Wat kan jij doen om jouw baan zeker te stellen in deze min of meer onzekere tijd? Onderzoek een mogelijke carrièreswitch die past bij jouw persoonlijkheid!

Een beslissing over je werk heeft zo veel invloed op je toekomst, dat het besluit maar beter weloverwogen en gefundeerd kan zijn. In feite volg je tijdens het nemen van een dergelijk besluit een patroon van vijf stappen. Dit patroon kun je inzetten, wanneer je wilt anticiperen op de op handen zijnde veranderingen en gaat zoeken naar een nieuwe baan.

Op weg naar je nieuwe carrière

Neem goed de tijd om je richting te bepalen tijdens de volgende vijf stappen:

1. Onderzoek de kerneigenschappen van je persoonlijkheid

Elke persoonlijkheid heeft vijf belangrijke eigenschappen, die van invloed zijn op het nemen van een beslissing: beweegredenen, overtuigingen, waarden, identiteit en prioriteiten. Bepaal voor jouw eigen persoonlijkheid uit welke onderdelen elk van deze vijf eigenschappen is opgebouwd. Dit werkt het beste als je je hierbij niet laat beïnvloeden door wat anderen over jou zeggen.

2. Kijk naar je huidige arbeidsrelatie

Als je een andere carrière overweegt, is het goed om het volgende op te schrijven:
Wat bevalt je aan het werk dat je tot nu toe hebt verricht? Welke onderdelen passen minder goed bij jou en je persoonlijkheid? Wat zijn je sterke punten in jouw werk? Vind je jouw taken uitdagend genoeg? Hoe is de klik met je werkgever en collega’s? Waarom wil je wat anders gaan doen?
Het is belangrijk dat je de antwoorden op onder meer deze vragen in beeld hebt, voor je elders aan de slag gaat en erachter komt dat je (weer) een functie uitoefent waarin je je niet comfortabel voelt.

3. Bepaal je richting

Nu het duidelijk is wat je fijn vindt aan een baan en waarom je een nieuwe carrière ambieert, ben je er klaar voor om te zoeken naar een nieuwe richting. Beperk jezelf hierbij niet, want er zijn meer mogelijkheden dan je denkt die aansluiten bij jouw persoonlijkheid.

4. Gebruik je vaardigheden en contacten
Je kunt je invloed op jouw zoektocht naar een baan vergroten door gebruik te maken van je vaardigheden, ervaring en netwerk. Vergeet bij het benaderen van je contacten niet gebruik te maken van social media voor een groter bereik.

5. Houd de vaart erin

Door met kleine stappen vooruitgang te boeken, zal het resultaat langer voortduren. Je hebt dan de tijd om eventuele hindernissen te onderscheiden en weg te nemen, zonder te veel af te remmen. Deze obstakels zijn overigens meestal andere mensen. Onthoud wel dat je anderen nodig hebt tijdens je reis naar een nieuwe uitdaging.

(On)verwachte uitkomst

Wanneer je deze stappen hebt genomen, kan het zomaar zijn dat je tot de ontdekking komt dat je (nog) niet van baan wilt of hoeft te veranderen. Misschien kom je “in-between-jobs” tot de conclusie dat het juist wél het moment is om een switch te overwegen. Maar kom je tot de ontdekking dat je al op de goede weg zit, dan is dat helemaal niet verkeerd. Je hebt in ieder geval geleerd deze stappen te nemen, iets wat je later altijd weer kunt gebruiken als het nodig is. En wie weet, misschien geeft dit wel een boost aan je carrière in je huidige situatie. Het kan alleen maar je werkplezier en positieve kijk op je toekomst vergroten!

Meer weten?

Op onze website hebben we een aantal blogs gepubliceerd die je meer informatie kunnen geven of je kunnen inspireren tijdens deze tijd van verandering. Ik noem er een paar, maar kijk gerust rond op onze website voor nog meer inspiratie en waardevolle tools om inzicht te krijgen in je eigen persoonlijkheid.  In de blog “Wat ga jij doen zonder baan?” beschrijven we de invloed van robotisering op de banenmarkt. Hierin kun je ook lezen dat dit een positieve draai kan geven aan jouw leven.  Ook kun je meer lezen over netwerken en andere stappen die je kunt nemen om jouw strategie voor het nieuwe jaar te bepalen. Ga hiervoor naar de volgende blog: “Succesvol (net-)werken in 2019: 5 tips”. Meer informatie over de veranderende arbeidsmarkt vind je in onze blog: “Veranderende arbeidsmarkt: flexibilisering van werk en diversiteit werknemer”.