fbpx

Gebruik je 4 intelligenties en vind de perfecte baan!

Ada Knol, 21 januari 2019

Ben jij je bewust van deze vier intelligenties? Hoe maak je er beter gebruik van? En hoe dragen ze bij aan het vinden van jouw ideale baan?

IQ en EQ kennen velen wel. FQ en SQ zijn minder bekend. In mijn boek ‘Van Crisis naar Geluk, hoe kom je ziekte, ontslag of scheiding te boven’, besteed ik aandacht aan de vier intelligenties. Ik geef daarbij concrete oefeningen die je zelf kunt doen om er meer bewust mee om te gaan. Natuurlijk komen deze ook van pas bij het vinden van een nieuwe baan.

1. Je lichaam is wijs

In de volksmond bestaan vele gezegden die de wijsheid van het lichaam onderstrepen. Denk aan gezegden zoals: het drukt als een last op zijn schouders of iets ligt als een steen op zijn maag. Simpel gezegd: je lijf is een goede graadmeter. Probeer eens te voelen hoe je lichaam reageert, wanneer je aan je ideale baan denkt.

2. Wat je denkt, is niet altijd waar

Bij intellectuele intelligentie heb ik het niet over de score van een IQ-test. We kijken een stap verder, naar wat voor overtuigingen er in je hoofd zitten opgeslagen. Wat bepaalt jouw denken? En helpt wat je denkt jou in je zoektocht naar een baan? Vaak belemmer je jezelf met onbewuste overtuigingen. Omdat je ze niet kent, kan je er ook niet anders mee omgaan. In mijn boek noem ik die kant van jezelf: je innerlijke Gremlin. Leer die kant van jezelf ook kennen en saboteer jezelf niet meer.

3. Wat je voelt, is waar

Emoties zijn waar voor de persoon die ze voelt, ook al komen ze vaak voort uit projectie. Denk maar eens aan je grootste idool. Welke eigenschappen bewonder je? Je projecteert iets dat je bij jezelf (nog) niet hebt ontdekt op die persoon. Welke emoties komen er boven wanneer jij aan je ideale baan denkt? Emotionele intelligentie draait om omgaan met je emoties zodat het jou dient.

4. Wat is je waarom?

Misschien wel de belangrijkste: spirituele intelligentie. Wat betekent werk voor jou? Welke innerlijke drijfveer doet jou streven naar die ene baan? En hoe kan jij het verschil maken in dat werk? Jouw motivatie in de sollicitatiebrieven is hoe jij indruk maakt. Waarin ben jij uniek?

Zoals je kunt lezen, heb je veel meer in je mars dan je zelf in de gaten hebt. Blijf positief en zoek naar de mogelijkheden. Leer je Gremlin kennen en luister er dan niet naar. Dan kom je zeker een stap verder. Jij bent een prachtmens met heel veel mogelijkheden. Geloof in jezelf.


Over de auteur: Ada Knol 

Ada Knol is coach, schrijver en spreker. Ze heeft jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt als manager van afdelingen en in de verkoop. Persoonlijk leiderschap vanuit overtuiging, identiteit en zingeving, dat is het waar het bij haar om draait. Leven in verbinding met jezelf, je omgeving en het grote geheel is de weg naar geluk en innerlijke vrede. Kijk ook op: www.adaknol.nl.