fbpx

Fases van Verandering: Van ontslag naar droombaan

Marieke Nap 25 november 2014

Ontslag is een heftige gebeurtenis. Hoe verwerk je zo’n ingrijpende verandering? En hoe krijg je weer plezier in je leven? Trainer Marian Kes gaf workshop ‘Fases van Verandering’ over dit thema.

Rouw

Een transitie is een overgang van oud naar nieuw. Vroeger nam men uitgebreid de tijd om stil te staan bij zo’n overgangssituatie. Tegenwoordig moet het allemaal veel sneller. Psychiater Elisabeth Kübler-Ross maakte een schema over de vijf fases van rouw bij ingrijpende veranderingen. Aan de hand hiervan schetste Marian Kes de stadia die horen bij baanverlies.

Zelfanalyse

De eerste fase, het afscheid, begint bij het moment dat je hoort dat je wordt ontslagen. Na een eerste, wonderlijke opleving volgt de ontkenning en de boosheid. Je bent verdrietig, teleurgesteld en kunt agressief worden. Je bevindt je in een psychologisch niemandsland. In deze fase draait het om de acceptatie van het verlies van je baan. Vervolgens dient zich de bezinning aan, fase twee. Vanuit de diepe put die werkloosheid heet, met bijbehorende gevoelens als lusteloosheid, hoop en wanhoop, krabbel je langzaam weer omhoog. Je doet aan zelfanalyse, bepaalt je richting en oriënteert je op een mogelijke, nieuwe baan. Daarna komt de derde fase, de verandering. Je gaat experimenteren, neemt een besluit over het vervolg van je loopbaan en ontwikkelt een nieuwe identiteit: de realisatie. Deze stadia lopen overigens dwars door elkaar heen en dat is gelukkig helemaal niet erg.

Hernieuwde moed

Marian Kes benadrukte dat we vaak geneigd zijn om de eerste fase, het afscheid, over te slaan en direct te gaan netwerken (fase drie). Daarom gingen we in tweetallen uiteen om juist aandacht te besteden aan die eerste periode. Welk werk deden we? Wanneer kregen we het bericht van ons ontslag en welke wraakacties kwamen in ons op? Tot slot wisselden we plenair tips uit om toch vooral weer plezier te krijgen. Ik deel er graag een paar met jullie: praat met vrienden en lotgenoten, zoek een coach, ga naar de film of de sauna, blijf vooral actief, doe vrijwilligerswerk, neem vakantie, ga sporten, ga netwerken en lees het boek ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’.

Deze informatieve en persoonlijke workshop was een mooie mix tussen theorie en praktijk. Met hernieuwde moed ging ik naar buiten, op weg naar die nieuwe, leuke baan waar ik steeds een stapje dichter bij in de buurt kom.