fbpx

FAQ: ‘Hoe weet ik wat ik wil?’ Ook dat kan met LinkedIn!

Aaltje Vincent, 10 april 2019

Een loopbaanstap zetten, dat doe je in twee fasen. Allereerst gaat het om weten wat je wilt en dan het veroveren ervan. Voor het veroveren van nieuw werk is LinkedIn vanzelfsprekend onmisbaar. Voordat jij gaat netwerken via LinkedIn moet natuurlijk je profiel op orde zijn. Denk hierbij aan een goede profielfoto, headline en samenvatting. Als dit in orde is, laat ik je zien hoe LinkedIn óók in de heroriëntatie op je volgende loopbaanstap slim gebruikt kan worden.

Laat je inspireren door hen die je ooit in je loopbaan hebt ontmoet. Welke stappen hebben je oud-studiegenoten gezet? En welke je oud-collega’s? Door effectief gebruik te maken van je netwerk en slim gebruik te maken van social media kanalen kan jij je volgende loopbaanstap zetten.

Wat zijn oud-studiegenoten gaan doen?

Als je vervolgens op die opleiding klikt, geeft LinkedIn een overzicht van waar je studiegenoten zijn gaan werken en in welke functie.

Kies bij 1 een studiejaar en je ziet waar ze nu werken en als je op 2 klikt wat ze nu doen, wat ze nog doen en en waar ze goed in zijn. Overweeg je een stap richting het onderwijs, klik dan op de balk ‘onderwijs’ en hoppa, LinkedIn laat je direct zien wie er nu in die sector werkt.

Bij 4 kun je een woord intikken, bijvoorbeeld communicatie, zo kun je zien wie nu in dat vakgebied werkt. En zo kom ik er nu ineens achter dat drie oud-klasgenoten nu in de pensioensector werken, verrassend!

Door de profielen te bekijken van oud-studiegenoten*, kun je zien welke loopbaanpaden zij hebben bewandeld.

Nog een plek waar je oud-studiegenoten kunt vinden zijn de vele studie-alumni groepen.

Wat zijn oud-collega’s gaan doen?

Oud-collega’s vind je door de profielen van de bedrijven waar je werkte te bekijken! Ook daar haal je inspiratie, wat zijn zij gaan doen, nadat je met hen hebt samengewerkt? Kijk ook of er een alumni groep is van je oud-werkgever.

De volgende stap? Het allermooiste is dat LinkedIn je laat zien hoe je diegene kunt benaderen voor een kop koffie!


Over de auteur:
Aaljte Vincent is spreker, trainer en coach in jobmarketing 3.0. Aaltje: “Op mijn 27ste doorliep ik zelf een outplacementtraject, nadat ik ‘niet op mijn plek’ was bij grote organisaties (Ahold, Etos en bij voorheen Van Nelle Koffie en Thee). Sindsdien ben ik werkzaam in het loopbaanvak en weet ik dat ik floreer als pionier in (door)startende organisaties, als loopbaanprofessional, als trainer, spreker en als auteur. Ik ben de grondlegger van de Jobmarketing-methode (2007), van Solliciteren via LinkedIn (2009) en van Candidatemarketing (2018).”