fbpx
Partner event

Arbeidsmarktsymposium: Bibliotheek & Werk

dinsdag
10 september
2019
13:00 - 17:00
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam

Bibliotheek & Werk

Dinsdagmiddag 10 september organiseert DeBroekriem samen met House of Skills een symposium voor de bibliotheeksector. We zijn te gast bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. OBA ontwikkelt zich met De Werkvloer  als ontmoetingsplaats voor mensen die werkzoekend zijn. We geven bij dit symposium een blik op de toekomst, best-practices en inzicht in opkomende projecten in het domein Werk & Inkomen. 

Het symposium is geschikt voor bibliotheekmedewerkers die bezig zijn met de programmering rondom basisvaardigheden, maar ook voor directeuren van bibliotheken en medewerkers van POI’s die nieuwsgierig zijn naar de ontwikkelingen rondom de bibliotheek als ontmoetingsplaats rondom het thema leven-lang-ontwikkelen.

 

 

 

 

 

 


Een greep uit de sprekers:

  • Martin Berendse (Openbare Bibliotheek Amsterdam)

Martin Berendse is directeur van de OBA. We zijn tijdens dit arbeidsmarktsymposium te gast bij OBA Oosterdok. Een „huiskamer van kennis”, zo noemt directeur Berendse dit gebouw aan het Oosterdok. Berendse: „Bezoekers komen niet alleen voor het lenen van boeken of ander materiaal, ze weten de bibliotheek te vinden als verblijfsruimte, als plaats van het delen van kennis en om samen te studeren.” De OBA is volop in ontwikkeling. Onder de noemer OBA Next wil de bibliotheek zich meer op nieuwe generaties Amsterdammers gaan richten. Berendse: “Hiervoor moet je nadenken over de vraag: hoe leer je nou eigenlijk? Niet alleen door te lezen, maar ook door dingen te maken, met je handen. Er liggen prachtige kansen in de technologie, in gaming, in virtual reality.” De OBA werkt momenteel samen met de bibliotheken in Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan een visie waarbij de bibliotheek nadenkt over rol in de stad en de impact die de bibliotheek kan hebben op inwoners. De bibliotheek ontwikkelt zich daarbij steeds meer tot een platform waar allerlei initiatieven – zoals DeBroekriem of het Taalhuis – het podium kunnen krijgen. Berendse werpt tijdens de presentatie een blik op de toekomst van de bibliotheek.

  • Erika Spil (Gemeente Bunnik)

Erika Spil is wethouder van Bunnik en Raad van Toezicht bij bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV). Ze laat in haar presentatie zien hoe de bibliotheek overkomt bij de gemeentelijke politiek. En vice versa; Wat betekenen de decentralisaties voor bibliotheken? Volgens Erika Spil is het essentieel dat bibliotheken zich op korte termijn gaan positioneren in het sociale domein. ‘De decentralisaties gaan gepaard met enorme kortingen en dat betekent dat we moeilijke keuzes te maken hebben. Ik voorzie dat veel gemeenten sterker gaan bezuinigen op cultuur. Het is dus niet wijs om je als bibliotheek te profileren in het culturele domein. Laat zien wat je op sociaal gebied bijdraagt!’ Juist de functie, waarbij verschillende mensen elkaar binnen de bibliotheek ontmoeten is volgens haar belangrijk voor gemeenten. De onderliggende logistieke structuur die er nu al is tussen bibliotheken, ziet Spil als een belangrijke basisvoorziening waarop bibliotheken verder kunnen bouwen. Spil adviseert bibliotheken ook om vaker structurele samenwerking aan te gaan met partners in het sociale domein. Wat volgens haar geen andere organisatie heeft  (en de bibliotheek dus wel) is dat de bibliotheek laagdrempelig is, zij is waardevrij, betrouwbaar en het is een ontmoetingsplek.

 

Ook geven we bij het symposium inzicht in de praktische voorbeelden die nu in de sector spelen:

 

  • Annelies Spork (House of Skills)

Spork is programmadirecteur van House of Skills bij de gemeente Amsterdam. House of Skills werd ingericht als publiek-private samenwerking tussen overheid, uitzendbureaus, bedrijfsleven en onderwijs­instellingen. “We streven naar een arbeidsmarkt waarin niet alleen diploma’s waarde hebben, maar ook vaardigheden.” Mensen die vrezen voor het voortbestaan van hun baan, kunnen bij House of Skills terecht om te kijken naar alternatieven. “Zo houden mensen zelf regie over hun loopbaan”, aldus Spork. House of Skills heeft met De Werkvloer en permanente vestiging in de OBA. Spork: “Het ideaal van de OBA en van House of Skills, om mensen te betrekken bij hun eigen ontwikkeling, sluit enorm op elkaar aan. Wij willen mensen perspectief bieden. De bibliotheek is een laagdrempelige plek, waar mensen makkelijk komen. Daarom zijn we blij dat we voor de zomer een ruimte hebben geopend waarbij iedereen met loopbaan- of leervragen welkom is. Tijdens haar presentatie geeft Spork inzicht in de samenwerking tussen de bibliotheek en House of Skills.

  • Vanessa Roelse (SER, actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen)

Roelse werkt bij SER voor de actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen. De wereld om ons heen verandert snel. Technologie verandert ons leven en werken. Er zijn maatschappelijke uitdagingen zoals tekorten op de arbeidsmarkt en de energietransitie. Dat biedt kansen, maar stelt het aanpassingsvermogen van mensen én organisaties op de proef. Iedereen moet zich blijven ontwikkelen zodat we de uitdagingen van de toekomst aan kunnen. Daarom is de SER door het kabinet gevraagd om samen met regionale en sectorale betrokkenen te komen tot een actie-agenda om een positieve leercultuur in Nederland te versterken. De SER betrekt bibliotheken graag bij deze actie-agenda.

  • Pieter Vermeer (DeBroekriem)

Vermeer is oprichter en directeur van Stichting DeBroekriem, een landelijk platform voor werkzoekenden. DeBroekriem werkt samen met tientallen gemeenten en bouwt daarbij lokale communities waarbij werkzoekenden elkaar ondersteunen tijdens de zoektocht naar een baan. Na een succesvol experiment in 2018, starten in 2019/2020 twintig bibliotheken een pilot volgens de methodiek van DeBroekriem. Tijdens zijn presentatie deelt Vermeer ervaringen vanuit de vorige pilot en laat hij zien wat Debroekriem kan betekenen voor openbare bibliotheken in Nederland.


Aanmelden en meer informatie

Aanvullende informatie over het programma delen we graag per email. Heb je interesse? Vul dan het onderstaande formulier in. Deelname is kosteloos voor medewerkers van de openbare bibliotheek en POI’s. Werkt u bij een gemeente of andere organisatie? Vul dan ook het onderstaande formulier in, we nemen dan contact op om te kijken of we een plek op de gastenlijst kunnen reserveren.

Programma 10 september
12.00 – 13.00 uur – Inloop met koffie/thee (geen lunch)
13.00 – 16.45 uur – Programma (plenair en deelsessies)
16.45 – 17.30 uur – Netwerkborrel

DeBroekriem
Spreker
House of Skills
Spreker
SER
Spreker
Wethouder
Spreker
Martin Berendse
Spreker