fbpx

Een goede eerste indruk

Debbie Kotteman, 2 maart 2015

Wanneer je gaat solliciteren, wil je een goede indruk achterlaten: jouw doel is om uitgenodigd te worden voor het tweede gesprek en uiteindelijk natuurlijk aangenomen worden.

We besteden veel tijd aan het voorbereiden van het gesprek. We verdiepen ons in het bedrijf, de functie en de vaardigheden die gevraagd worden. Ook denken de meesten wel na over wat ze aan trekken naar het gesprek. Toch is daar vaak veel meer winst te behalen dan we denken.

5 tips om je eerste indruk te sturen

  1. Herkenning: Zorg voor een goede profielfoto op social media. Voordat je op gesprek gevraagd wordt, ben je al lang via Google gespot. Zorg voor een match/herkenning tussen je online profiel en de live ontmoeting.
  2. Voorkant: Ga met je gezicht staan of zitten in de richting waar jij verwacht dat je gesprekspartner vandaan komt. Daardoor is jouw voorkant het eerst wat ze zien.
  3. Kleur: Kleur heeft veel meer invloed dan we ons bewust van zijn. Wil jij herinnerd worden, draag dan iets met kleur zodat je blijft ‘hangen’. Dat was de kandidaat met de gele sjaal of het knal blauwe jasje.
  4. Oefen: ga voor de spiegel staan en geef antwoord op de vragen “Wat zijn jouw talenten?” en “Wat zijn je verbeterpunten?”. Let eens op je non-verbale communicatie. Zorg ervoor dat je woorden en je non-verbale communicatie samen kloppen, dan versterken ze elkaar.
  5. Kleding: Uiteraard zorg je voor nette en schone kleding. Draag passende kleding  (niet te groot en niet te klein) die gebruikelijk is voor de functie. Wordt er bijvoorbeeld creativiteit gevraagd? Laat dit dan ook in je outfit zien.

Kortom: ga als de beste versie van jezelf naar elk gesprek!


DebbieDebbie Kotteman (LinkedIn)
Debbie is imagocoach bij Jouw Eigen Kracht. Zij helpt ambitieuze mannen en vrouwen bij het zichtbaar maken van hun kwaliteiten. Hoe? Door samen op zoek te gaan naar Jouw Eigen Kracht. Jouw doelen, je ideeën en de persoonlijke verpakking die daarbij past. Laat zien wie je bent en presenteer de beste versie van jezelf!