fbpx

Eerste hulp bij solliciteren

Marieke Brands 19 maart 2018

Solliciteren is, als je er even bij stilstaat, een gekke activiteit. Je moet vaak meerdere keren solliciteren tot je bij een leuke baan wordt aangenomen. Afwijzing en teleurstelling horen er helaas ook bij. En als er iets is dat wij mensen, kuddedieren die we zijn, overwegend proberen te vermijden, is het afwijzing. En toch moet je erna gewoon weer door met solliciteren.

Daarvoor moet je wel sterk in je schoenen blijven staan. Hieronder een aantal punten die je daarbij kunnen helpen.

 1. Realiseer je wat je eigen beperkende gedachten zijn bij het solliciteren

  En hoe die jou daarbij beïnvloeden. Het zijn gedachten, aannames, die jij voor waar aanneemt en die van grote invloed zijn op óf je solliciteert en hoe. Probeer dit soort gedachten te ontkrachten. Denk je sterk. Afwijzingen zeggen meestal niets over jou. Weet dat jij de oplossing bent voor het probleem van een werkgever.

 2. Gedragsverandering is het moeilijkste wat er is

  Iets niet-denken bestaat niet. Denk maar ‘s niet aan een roze olifant. Het grootste deel van ons gedrag is een automatische respons op externe prikkels. Maak daar gebruik van door de juiste prikkels voor jezelf klaar te zetten. Waarvan word je ‘vanzelf’ blij, ga je lachen, denk je positief, kom je in actie? Doe aan ‘Post-it-zelfcoaching’; plak een smiley op de spiegel in de gang, een opgestoken duim op je laptop, etc.

 3. Experimenteer eens met de Power-pose voor je op sollicitatiegesprek gaat

  Je staat gelijk een stuk sterker in je schoenen. Zie de beroemde Tedtalk van Amy Cuddy.

 4. Voorkom sociaal isolement!

  Zoek je vrienden op, en zoek daarnaast een sollicitatiebuddy.

 5. En vooral: Wees lief voor jezelf!

  Zorg voor balans in incasseren en weer bijkomen. Solliciteren en vooral afgewezen worden ís niet leuk. Laat dat “kom op, gewoon doorgaan” even zitten, geef jezelf een aai over je bol. Doe leuke dingen naast het solliciteren. Kijk eens wat de voordelen zijn van niet-werken, en maak daar gebruik van. Voor je het weet heb je weer een baan.


Solliciteren

Marieke Brands (website)

Bevlogen levens-loopbaan-coach. Actuele thema’s: loopbaanontwikkeling, uitvalpreventie, zingeving, geluk. Kernwoorden in begeleiding: empathisch, betrokken en verantwoordelijk, humorvol, stimulerend, vrij praktisch en resultaatgericht.