fbpx

Eenvoudig je cv aanpassen aan de vacature

Angelique Brantjes 17 maart 2017

Een cv wordt doorgaans maar een paar seconden bekeken. Als de steekwoorden die de recruiter zoekt direct in het oog springen, maakt jouw cv een grotere kans om op de ‘ja’-stapel te belanden.

Daarom kan het geen kwaad om bij elke sollicitatie even kritisch naar het document te kijken. Je cv aanpassen zodat hij net wat beter aansluit op de vacature hoeft helemaal niet zoveel werk te zijn. Met een paar simpele ingrepen kun je de aandacht van de recruiter snel op de relevante informatie vestigen.

 

Werk met kleur

Als het goed is heb je bij je werkervaring enkele werkzaamheden en taken omschreven. Staan daar taken bij die ook in de vacature genoemd zijn? Benadruk deze dan met een andere kleur. Kies er maximaal twee uit per voormalige werkgever en benadruk liefst één woord of enkele woorden per uitgekozen taak. Deze steekwoorden zullen direct opvallen. Je kunt de andere taken dus gewoon laten staan.

Dit kun je ook toepassen bij je opleidingen, trainingen, talen en systeemkennis. Zoekt het bedrijf een expert in Excel? Heb je een streepje voor als je Frans spreekt? Vestig de aandacht erop. Ook hierbij geldt: Overdrijf niet.

 

Motto

Een kernachtig motto, dat omschrijft waar jij in uitblinkt, zet de recruiter gelijk op het goede spoor. Je hebt natuurlijk vele competenties en vaardigheden dus ook je motto kun je wijzigen per sollicitatie. Welke termen worden in de vacature gebruikt? Soms hoef je alleen de formulering aan te passen. Houd het kort en krachtig, zie daarvoor ook deze 5 tips in het blog CV tips anno 2017.

Functiebenaming

Je eerdere functie werd bij je vorige werkgever misschien ‘boekhouder’ genoemd of ‘secretaresse’. Maar als het bedrijf waar je solliciteert om een accountant vraagt of een managementassistent dan is het voor de herkenbaarheid beter dat je de functiebenamingen gebruikt die het bedrijf hanteert.

 

De afbeelding in je brief

Vaak lees je als tip om de huisstijlkleuren van het bedrijf toe te passen in je cv en brief. Ik doe dat bewust niet omdat volgens mij iedereen dat al doet. In plaats daarvan zet ik rechts naast het adres, waar normaal zo’n saaie witte plek overblijft, een aansprekende en toepasselijke afbeelding die past bij mijn motivatie of bij het bedrijf. In een sollicitatiebrief voor een functie bij een IT-bedrijf heb ik bijvoorbeeld ooit in de eerste zin Steve Jobs geciteerd. Daar past een fotootje van Steve Jobs bij. Wat ik bij anderen wel eens heb gezien is een afbeelding als watermerk achter de tekst.

 

Starr

Tot slot mijn geheime wapen. Ik ga hem gewoon prijsgeven: Verwerk in je cv enkele starr-voorbeelden van situaties uit de praktijk die jij hebt opgelost. Zo laat je zien dat je de gevraagde competenties daadwerkelijk hébt. Een opsomming van vaardigheden is de recruiter zo weer vergeten, maar een verhaal blijft hangen. Ik krijg er altijd positieve reacties op. De starr-voorbeelden heb jij als het goed is paraat; dit brengt tevens stuctuur in jouw pitch. Kies enkele relevante starr-voorbeelden en knutsel ze in je cv.

 


eenvoudig cv aanpassen vacature

Angelique Brantjes (LinkedIn)

Angelique is managementassistent, ideeënfabriek en taalfetisjist en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ook blogt zij voor Secretaressenet en Onlinesecretaresse over haar vak. Bij een landelijke verkiezing is haar cv uitgeroepen tot cv van de maand! Afgelopen jaar is Angelique ook eventmanager geweest bij DeBroekriem.