fbpx

De rollen omgedraaid

Marijke 27 maart 2014

Half maart was al duidelijk dat mijn jaarcontract in de thuiszorg niet verlengd zou worden. Dus toen ik mij begin september inschreef bij het UWV, was ik al boos en teleurgesteld geweest, had ik al sollicitatiebrieven geschreven en gesprekken gehad. Er was nu alleen maar meer tijd voor mijn sollicitatie-activiteiten.

Op LinkedIn zag ik voor het eerst iets over DeBroekriem. Een dag later trof ik iemand bij de supermarkt die ook al over DeBroekriem begon. Op de site zag ik dat twee dagen later Aaltje Vincent (over wie een oud-collega me had verteld) bij DeBroekriem kwam. Zoveel toeval, dat bestaat niet. Dus ik melde me aan, schreef me in voor de bijeenkomst met Aaltje en liet meteen weten ook wel eventmanager te willen worden.

Bellen is belangrijk

Van Aaltje moest ik (en alle andere werkzoekenden) focussen en veel met social media doen. Daar had ze wel gelijk in vond ik, maar ik schatte m’n kansen toch groter in als ik op twee paarden bleef wedden en Facebook is “zeg maar niet echt mijn ding”. Die week daarna ging ik naar een career event. Daar merkte ik dat het niet alleen voor ouderen zoals ik lastig is om een baan te vinden, er liepen honderden jongeren rond, wanhopig op zoek naar een kans op werk. Tijdens één van de workshops waar ik aan mee deed, vertelde een recruiter dat bellen zo belangrijk is.

Voor je reageert, nadat je hebt geschreven maar nog niets terug hebt gehoord; bellen is belangrijk. Dat wist ik natuurlijk wel, maar ik wist vaak niet wát ik dan zou moeten vragen. Hij vertelde dat je in elk geval over de procedure iets kunt vragen en dat hij, fulltime recruiter, maximaal tien keer per dag werd gebeld. Blijkbaar zijn veel mensen te bang om de tigste beller met een zinloze vraag te zijn.

De opbrengst van LinkedIn

Na de eerste kip-zonder-kop-weken, merkte ik dat die focus er vanzelf in sloop. Soms nog een handje geholpen door een afwijzing waarin werd aangegeven dat mijn specifieke ervaring op dát terrein toch wel vrij gedateerd was.

Facebook heb ik nog steeds niets mee, maar LinkedIn heb ik heel veel gebruikt. Het zorgde er voor dat ik zag dat een oud-collega bij haar nieuwe consultancy bedrijf gratis workshops over LEAN gaf. Natuurlijk kon ik komen zei ze, en of ik nog een cv had, dan kon ze eens voor me rondkijken en tijdens de workshop lekker netwerken. Een andere oud-collega was ergens anders gaan werken, zag mijn status op LinkedIn en vroeg of ik ook in de markt was voor een freelance klus. Mogelijk had ze die binnenkort… Een derde LinkedIn contact postte een vacature van een ziekenhuis die ik zelf nog nergens had gezien. Gebeld en vervolgens op gesprek.

Speurend naar bekenden zag ik op LinkedIn iemand die 20 jaar geleden(!) het management waar ik toen bij hoorde, hielp bij een reorganisatie. Gelinkt en gemaild en een maand later postte hij op zondag op LinkedIn een leuke vacature. Direct gemaild, met de vraag of er nog een vacature tekst op de site kwam, of dat ik direct bij hem kon reageren. Op zijn verzoek mijn cv gestuurd en vervolgens weer op gesprek.

Opeens een keuze!

Afgelopen vrijdag kon ik kiezen: of een half jaar freelancen bij de dame waar ik in het verleden zo prettig mee had gewerkt. Of starten in het ziekenhuis met een contract voor een jaar. En toen waren de rollen ineens omgedraaid. Want nadat ik mijn keuze had gemaakt, moest ik een potentiële werkgever laten weten dat mijn keuze niet op hen was gevallen. En dat vonden zij niet leuk om te horen!

Niet alles ging goed. Ik kreeg ook nog steeds afwijzingen, zoals er waren meer dan 500 reacties dus we kunnen niet aangeven waarom u niet geschikt bent. Of een afwijzing voor een functie waarvan ik dacht dat ik goed zou passen en die een week later via een bureau uitgezet werd. Maar uiteindelijk heeft het durven bellen, benaderen, het focussen, het mee laten kijken naar m’n cv meer dan het gewenste effect gehad.

Focussen, netwerken en bellen

Het eventmanagerschap is er niet van gekomen, en op die leuke vacature die ik op de site van DeBroekriem zag staan toen ik me af wilde melden hoef ik ook niet meer te reageren (alhoewel, van het UWV moet ik blijven solliciteren tot m’n baan start).

Ik ga weer aan de slag en ik kan niet anders zeggen dat alle tips kloppen: focussen, netwerken en bellen. En daarbij is het heel fijn als er mensen zijn die met je mee willen denken, zoals bij DeBroekriem. Ik wens iedereen even veel geluk bij de jacht naar werk.