fbpx

De banen liggen voor het oprapen, toch?

Myrte Versteeg 7 april 2019

De werkloosheid is opnieuw gedaald, bleek uit de meest recente cijfers van het UWV. Goede berichten zou je denken, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij Stichting DeBroekriem zien we nog veel mensen langs de zijlijn staan. Als HR-/Projectmanager peilde ik de status en nodigde ik vijf werkzoekenden uit voor een rondetafelgesprek. Alle vijf zijn zij eventmanager bij DeBroekriem. Zij delen hun visie en ervaring over arbeidsmobiliteit op middelbare leeftijd.

Communicatie, de bouwsector en de gezondheidszorg, het is een greep uit de vakgebieden waar de eventmanagers werkzaam in waren. Veelal door reorganisaties verloren zij hun baan. “Aan de ene kant vervelend”, vindt eventmanager Jan van der Hoeven (61), “maar aan de andere kant biedt het ook weer kansen op een mooi nieuw begin.” Ondanks de verschillende vakgebieden hebben deze mensen een gemeenschappelijke deler die hen verbindt: ze willen allemaal weer dolgraag aan het werk. En graag op de juiste stapel terechtkomen. Zij doen dit ieder op hun eigen manier.

Eventmanager Trudi Klaassen (52) zet haar netwerk actief in: “De afgelopen maanden kreeg ik veel hints uit mijn netwerk over open posities.” Ook collega-baanzoeker Jolanda de Ruiter (56) zet haar netwerk slim in. Zij maakt een carrièreswitch van de ict naar de maatschappelijke sector. “Omdat ik geen ervaring heb in dat werkgebied probeer ik door te netwerken en via stage een voet aan de grond te krijgen.”

Vooroordelen over leeftijd
Volgens het CBS zijn 55-plussers naar verhouding ook vaker langdurig werkloos dan andere leeftijdsgroepen. Jan noemt solliciteren na 95 mislukte pogingen frustrerend en ook Ton Mouris (63) ervaart solliciteren door digitalisatie en concurrentie als een moeizaam proces. Toch is er ook een tegengeluid te horen. Haar vorige baan kreeg Trudi toen ze 50 was. “Mijn leeftijd is tijdens het sollicitatieproces en ook daarna niet ter sprake gekomen, wel mijn ervaring, mijn enthousiaste en energieke insteek. Ook toen ik later zelf als hiring manager werkte lette ik niet specifiek op leeftijd, wel op persoonlijkheid en aanvulling van het team.” Is het dan een kwestie van geluk welke recruiter je tegenover je krijgt? Jolanda heeft tot nu toe geen ervaring met  vooroordelen over haar leeftijd. “In mijn hoofd speelt het sowieso geen rol.” Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om positief te blijven.

Laat jezelf zien, ga netwerken
Bij ons staat het volgende motto centraal: ‘Laat jezelf zien, en pak het podium! Want dat gaat je helpen bij het vinden van een nieuwe baan!’ Trudi legt uit wat dit voor haar betekent: ‘Wat je uitstraalt, komt naar je toe, dus straal uit dat het je gaat lukken!’ Jan noemt het verder opbouwen van het eigen netwerk een groot voordeel van zijn deelname aan de bijeenkomsten van DeBroekriem. “Je zet jezelf in de picture, je ontmoet leuke nieuwe mensen, je bent actief bezig en je helpt andere werkzoekenden verder met ideeën en inspiratie.” Eventmanagers worden gestimuleerd om in beweging te komen en zichzelf te laten zien in hun netwerk. “Het heeft mij uit huis gehaald en in de actiestand gezet”, zegt Jolanda. “Ik heb leuke nieuwe contacten gekregen en het heeft mij geholpen in mijn denkproces. Wat wil ik? Wat kan ik? Ik ben volledig uit m’n comfortzone en heb het prima naar m’n zin.” En dat uit je comfortzone kruipen is belangrijk in de huidige sollicitatieprocedures, waarin steeds vaker om bijvoorbeeld een video-cv wordt gevraagd. Old school solliciteren met een brief en cv is allang niet meer de norm en misschien ook niet het meest treffend. “Ik ben ervan overtuigd dat brieven schrijven als oudere werkzoekende totaal geen toegevoegde waarde heeft”, aldus de eenenzestigjarige Jan. Ellen (56) vult aan: ‘Via recruiters gaat het niet altijd goed. Ik vermoed dat ze terugschrikken van mijn leeftijd. Ik ga daarom zelf veel op pad om te netwerken.”

“Als je eenmaal aan tafel bent, speelt het minder dat je wat ouder bent. Belangrijk is je uitstraling en de klik.” – Jan van der Hoeven

Gerichter solliciteren door loopbaanbegeleiding
Toen Ton zijn baan verloor, kwam hij tot de ontdekking dat er behoorlijk wat veranderd was op sollicitatiegebied. “Je denkt zo weer aan het werk te zijn, je hebt immers een berg ervaring, maar dat valt verschrikkelijk tegen.” Nu moet je jezelf verkopen, je kwaliteiten kennen en kunnen vertellen waarom een werkgever juist jou nodig heeft. Als het aan hem ligt is een goede coach iemand die snapt wat jij als werkzoekende nodig hebt. ‘Wat wil je nu echt?’ is een belangrijke vraag die ook in gesprekken centraal staat. De gesprekken die Jolanda met haar coach voert, geven haar een extra steuntje in de rug. “Met name omdat ik zelf de regievoerder ben, de coach flexibel is en meebeweegt met mijn avontuur.” Vooral bij een carrièreswitch wordt de ondersteuning door een loopbaancoach als waardevol gezien. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt echter dat onder 55-plussers weinig animo is voor omscholing. Terwijl in sectoren, zoals techniek, bouw of de zorg de vraag naar personeel groot is en er op dit terrein dus zeker winst te behalen valt.

“Vooral bij een carrièreswitch wordt de ondersteuning door een loopbaancoach als waardevol gezien”.

Omscholing om de kans op de arbeidsmarkt te vergroten
Trudi zou omscholing best willen overwegen, maar wel in een richting aanvullend op haar huidige ervaring. ‘Dus niet een totale omscholing naar een ander beroep’, lijkt de tendens te zijn. Mensen zijn terughoudend om het over een compleet andere boeg te gooien en zoeken toch naar de aansluiting bij het bekende vakgebied. Ellen onderschrijft dit. Voor haar is omscholing nu nog geen optie. “Ik ben gevormd en actueel geschoold voor het werk dat ik nu doe. Ik wil graag verder in mijn vakgebied.” Een goede baankans is voor veel werkzoekenden ook niet per se het belangrijkst. Je hart volgen en doen wat je leuk vindt des te meer. Jan is na jaren in de bouw werkzaam te zijn geweest nu op zoek naar een baan in de event- en recreatiebranche. “Door je gezicht te laten zien en eventueel onderaan de ladder te beginnen kom je vanzelf weer bovendrijven.” Het euvel is dan wel dat het loon een stuk lager ligt dan bij het vorige beroep. Het UWV biedt dan financieel gezien onvoldoende soelaas, vindt hij. Ton noemt het zinvol om de mogelijkheden tot omscholing met een loopbaancoach te onderzoeken. “Via UWV zijn beperkte mogelijkheden die niet bij mij passen. De begeleiding is ook zeer beperkt.”

Van bedrijfsleider tot roostermaker
Dat omscholing naar een compleet andere branche wel degelijk zijn vruchten afwerpt, blijkt uit het verhaal van voormalig bedrijfsleider bij de V&D Geert van Iperen (59). Geert werkte 39 jaar voor de V&D en heeft na omscholing een baan als roostermaker bij de Hogeschool van Utrecht. “Doordat ik al die jaren in de retail heb gezeten, is mijn kring altijd erg beperkt gebleven. Je zit namelijk allemaal in hetzelfde vakgebied. Bij DeBroekriem kom je daar uit. Iedereen heeft een andere achtergrond en dat spreekt mij erg aan.” Ondanks het vrijwilligerswerk als eventmanager liep Geert nog steeds tegen een probleem aan. “Men zegt het niet, maar als je 59 ziet staan dan gaat men toch wel met de ogen knipperen. Ik was te ‘zwaar’, ik heb 219 mensen onder mij gehad als bedrijfsleider, en vaak ben je voor potentiële werkgevers ook te duur. Uiteindelijk kreeg ik dankzij mijn UWV coach – een hele aardige man met wie ik goed contact heb – een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst van de roostervakschool in Deventer. Ik ben begonnen met de opleiding die drie maanden duurt en deze maand rond ik het af. Wat klinkt dat mooi he als je 59 bent, ‘dan studeer ik af’ zoals ze dat noemen. Maar ik vind het gewoon geweldig, ik had dat natuurlijk niet verwacht. Ik heb in geen jaren een school of opleiding gevolgd en dat je daar toch heel snel weer in zit en dat je snel gewend bent om weer te leren. In het onderwijs wordt helemaal niet gekeken naar leeftijd en nu heb ik een nieuwe baan als roostermaker. Dat had ik een jaar geleden niet kunnen bedenken.”


Met een pool van 85 eventmanagers (een vrijwilligersfunctie voor naast het solliciteren) organiseert stichting De Broekriem jaarlijks 750 sollicitatieworkshops voor mede-werkzoekenden gericht op het verbeteren van de sollicitatievaardigheden en het vergroten van het netwerk. Wil jij deze ervaring ook als eventmanager? Meld je aan via https://www.debroekriem.nl/eventmanager/

Auteur

Interviews zijn afgenomen door Myrte Versteeg, eindredactie door Annemieke Methorst.
Annemieke is Operationeelmanager bij Stichting DeBroekriem. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de stichting, kernteam, vrijwillligers en de communicatie. Zij zorgt voor de continuiteit van de organisatie met betrekking tot alle evenementen van DeBroekriem.