fbpx

Check die brief!

Esther Bos, 9 september 2019

Het is zover. Je hebt een geweldige vacature gevonden, al jouw kwaliteiten voor deze functie voor jezelf goed op een rijtje gezet en je cv hier nog maar weer eens op aangescherpt. Plus je hebt een hele middag geploeterd op een vlammende motivatiebrief. Kortom, alles staat op scherp. Dan ben je er toch? Je hangt ze als bijlage aan een e-mail en staat op het punt om op SEND te drukken…

Wacht! Want haastige spoed… nou ja, je kent het spreekwoord wel. Loop eerst deze checklist nog even na. Wie weet zijn het net díe puntjes op de i die straks het verschil gaan maken.

1. Lees je brief nóg eens na op slordigheden

Je bent tijdens het schrijven van je motivatiebrief vooral gefocust op de inhoud. Typefouten of grammaticale missers zie je dan makkelijker over het hoofd. Het is natuurlijk fijn als je iemand in de buurt hebt die met frisse ogen jouw tekst naleest. Lukt dit niet? Dan zul je je eigen eindredacteur moeten spelen. Dat is lastig, want je eigen tekst ken je inmiddels van buiten. Je hersens gaan dan van echt kijken over op een beetje scannen. Ze hoppen steeds met sprongetjes van 5 van woord naar woord. De tussenliggende woorden vullen ze vanzelf aan zoals jij ze in je hoofd hebt. Voor fouten ben je dan dus letterlijk blind. Wat nu?

Simpel: verwar je hersenen door je brief ‘nieuw’ te laten lijken. Dit kan door je tekst uit te printen. Van papier lezen je hersens namelijk zorgvuldiger dan van scherm. Of zoom eens flink in op je scherm. Niet zuinig, maar gewoon een volle 300%. Hierdoor zie je geen hele zinnen meer, maar moet je echt weer van woord naar woord met je ogen. Perfect om dubbele spaties of een geniepige dubbele ‘de’ achter elkaar uit een zin te halen. Ook de tekst in een hele andere kleur, of in een heel ander lettertype zetten, werkt hierbij goed.

2. Gebruik de bijlagen-regel vast als etalage

Zo, je brief is spic en span. Automatisch sla je deze op onder de naam motivatiebrief_jouwnaam.doc. Helder, toch? Jazeker, maar ook een beetje dertien in een dozijn. Durf je nek eens uit te steken en op te vallen. De bijlagen-regel van je e-mail is daarvoor een prima etalage. Sluit je motivatiebrief dus bij onder een verrassende titel. Solliciteer je bij het bedrijf HBB? Ga dan voor: ‘Waarom ik een HBB’er ben_motivatiebrief.doc’ bijvoorbeeld. En herhaal in de documentnaam van je cv je uitmuntende eigenschappen gewoon. Een baan als Medewerker Debiteurenbeheer? Noem je cv dan eens ‘Topcijferaar en communicatieve overtuiger_cv.pdf’. Leef je uit. Wees uniek.

3. Gebruik je e-mail als verleider

Blijft over, je e-mailbericht zelf. Dit kun je natuurlijk gewoon gebruiken als aankondiging van de bijlagen. Maar welk cadeautje zou jij het eerst uitpakken: dat in een bruine papieren zak of in een glinsterende verpakking met de sticker ‘Open mij’? Precies. Zo moet je ook je begeleidende e-mail zien. Verleid de recruiter of hr-medewerker vast met een sneak preview. Zet er een leuke quote uit je brief in en sluit af met: Nieuwsgierig? De rest leest u in mijn brief in de bijlage.

Succes!


Over de auteur:
Esther Bos is gedreven door verhalen en heeft schrijversbloed in de aderen. Als tekstschrijver zoekt ze de stoel van de lezer op in haar missie de wereld een stukje helderder te verwoorden. En dat kan in het Nederlands, maar net zo makkelijk in het Italiaans. “Fungeren als de ontbrekende schakel in de communicatie tussen (bedrijfs)culturen en mensen, maar ook tussen de mens en zijn onbegrijpelijk vertaalde handleiding, is wat mij beweegt.”