fbpx

In-between-jobs? Vijf stappen naar een carrièreswitch

Laila Schouten 22 december 2017

Jouw contract is niet verlengd. Dit is een nare ervaring die je leven op z’n kop kan zetten. Maar deze ervaring biedt ook mogelijkheden. Wie weet wil je eigenlijk al heel lang iets compleet anders doen en jouw tijd in-between-jobs is dé ideale tijd voor een carrièreswitch. Vijf stappen die jou op weg helpen naar jouw droombaan!

  1. Doe onderzoek

Een nieuwe carrière krijg je niet zomaar. Daar gaat tijd en moeite in zitten. Wanneer jij goed voor ogen hebt wat je wilt gaan doen, is het als eerste tijd voor onderzoek. Bekijk bijvoorbeeld verschillende vacatureteksten over jouw droombaan. Wat hebben ze gemeen? Vragen ze allemaal naar een bepaalde vooropleiding? Of zijn er andere vaardigheden die ze belangrijk vinden? Op basis hiervan kun je de competenties vinden die je nodig hebt.

  1. Gebruik jouw netwerk

Wanneer je je hebt ingelezen en globaal weet wat jouw toekomstige functie in gaat houden, is het tijd om wat dieper op de materie in te gaan. Is er iemand in jouw netwerk die jouw droombaan heeft? Zo ja, ga met elkaar zitten en stel diegene vragen over het werk. Wees geïnteresseerd en probeer erachter te komen wat je naast de standaard competenties uit de vacatureteksten nog meer in huis moet hebben. Zijn er dingen waar jouw vriend/vriendin tegenaan loopt? Wat zijn de uitdagingen in de baan? Waar moet je op letten? Probeer zoveel mogelijk tips en informatie te krijgen.

  1. Stel jezelf doelen

Wanneer je een overzicht hebt van de vaardigheden die je nog moet ontwikkelen om beter te worden in jouw droombaan, is het tijd om doelen te stellen. Maak jouw doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden).  Bijvoorbeeld:

  • Over twee weken start ik met een schriftelijke cursus … om een betere positie op de arbeidsmarkt te krijgen.
  • De komende maand ga ik in mijn vrije tijd praten met … om erachter te komen hoe zij aan haar (en mijn) droombaan is gekomen.

In plaats van grote doelen, kun je beter kleine stappen zetten. Dus niet: over één maand heb ik een nieuwe baan die compleet aansluit op al mijn wensen. Houd het compact en beknopt. Stel jezelf haalbare doelen en wees niet bang om jouw doelen gaandeweg aan te passen.

  1. Doe ervaring op

Met alleen passie en kennis ben je er helaas nog niet. Probeer door middel van vrijwilligerswerk de juiste werkervaring op te doen. Belangrijk is hier wel dat je niet op de standaard vrijwilligersvacatures reageert, maar zélf invulling kunt geven aan jouw taken, zodat deze aansluiten op de competenties die je wilt ontwikkelen. Eigen initiatief is hierbij erg belangrijk.

  1. Word de eerste persoon waar men aan denkt

Uiteindelijk is het doel dat men aan jou gaat denken wanneer zij een vacature open hebben staan. Word niet vergeten door actief bezig te blijven met jouw droombaan en in jouw netwerk.  Wanneer jij bekend bent bij de juiste mensen en wanneer zij weten van jouw ambities, zal jij de eerste persoon worden waar zij aan denken. Op deze manier beperk je de concurrentie voor de baan wanneer een vacature vrijkomt.

Er is geen snelle oplossing tot het krijgen van jouw droombaan. Een carrièreswitch is een lang proces. Vier elke mijlpaal, blijf gemotiveerd en geef elke overwinning de erkenning die het verdient. Met passie, leergierigheid en doorzettingsvermogen kan ook jij de baan krijgen die je al zo lang ambieert.


LinkedIn (3)

Laila Schouten (LinkedIn)
Laila is een enthousiaste blogger met een liefde voor schrijven, bordspelletjes en lekker eten. Met haar blog, Undercover Professionals, probeert zij hoogopgeleide starters zonder baan in hun studierichting toch weer die boost geven om de stap te zetten naar de carrière waar zij al sinds hun studietijd van dromen.