fbpx

Werken aan jouw toekomst met het Business Model You

Emma Penn-de Kleer 21 november 2017

De wereld om ons heen verandert snel. Veel van deze veranderingen kun je niet beïnvloeden. Juist hierom is het belangrijk dat je controle uitoefent op wat je wel kunt beïnvloeden: jezelf!

Business Model You

Weten wat je wilt en wat je kwaliteiten zijn, is een intensieve zoektocht en vraagt om periodiek onderhoud. Een handig hulpmiddel hiervoor is het Business Model You (BMY). Het model bestaat uit negen velden, waarin je onder andere omschrijft wie je bent, wat je vaardigheden zijn, hoe je netwerk eruitziet, hoe je contact legt en welke waarde jij toevoegt.

Van taak naar waarde

Sommige velden heb je zo ingevuld. Andere velden zijn lastiger om in te vullen, maar wel cruciaal in jouw plan. Bijvoorbeeld hoe jij waarde toevoegt voor anderen: wie zijn jouw “klanten” en hoe help jij hen? We zijn gewend om te denken in de taken die we doen of gedaan hebben in ons werk. Maar een taak uitvoeren is vervangbaar door iemand anders of door technologie. Het gaat erom dat je nadenkt over hóe jij de taken uitvoert en wat specifiek jouw toegevoegde en unieke waarde is.

Een voorbeeld

Stel, één van je taken in je vorige baan was het doorvoeren van mutaties. En toevallig ben jij super secuur en haal je altijd en overal alle foutjes eruit. Dan is je waarde niet het doorvoeren van mutaties, maar het runnen van een foutloze administratie. Hierdoor vertrouwt je manager jou blindelings, waardoor die elke avond met een gerust gevoel naar huis gaat. Managers willen iemand die hen ontzorgt. Bovendien is de taak van mutaties doorvoeren door technologie vervangbaar. Maar jouw capaciteit om dingen 100% nauwkeurig te doen is een blijvend talent en is ook ergens anders toepasbaar. Dat is de essentie!

Zelf aan de slag?

Download nu een leeg format van het BMY door te zoeken op afbeeldingen van het Business Model You en vul deze voor jezelf in. Goed om hierbij feedback aan anderen te vragen!


Business Model You Emma Penn-de Kleer


Emma Penn-de Kleer (LinkedIn)

Ik heb 15 jaar met veel passie diverse HR-functies gehad, maar ben sinds 2016 als zelfstandige begonnen. Met mijn bedrijf SYSSLA heb ik een missie: ik leer medewerkers die onzeker zijn over hun toekomst meer regie te pakken over de toekomst van hun werk.