fbpx

Blue Monday dream…

28 januari 2019

Dat het Blue Monday Festival op 21 januari in Utrecht ook humorvolle, herkenbare en informatieve momenten kende was duidelijk. Tijdens de deelsessie ‘Geen woorden, maar daden’ gingen deelnemers vol energie en enthousiasme aan de slag met verschillende opdrachten, soms onder muzikale begeleiding.

Op een speelse manier wisten loopbaantrainer Ralph Koolen en mobiliteitsadviseur Carin Meijer het thema van de sessie goed tot uiting te brengen. Met verve betrokken zij de aanwezigen bij hun boeiende presentatie. De deelnemers leerden op een andere en vooral positieve manier te kijken naar de uitdagingen waar zij als werkzoekenden mee te maken hebben.

De juiste dingen doen met je talenten

Ralph vertelde hoe belangrijk het is een ander te laten weten wat zijn of haar talent is. Dit kan je doen door te zeggen waar de ander goed in is. Meteen betrok de loopbaantrainer de zaal bij zijn verhaal en riep twee collega’s naar voren die elkaar een serenade moesten brengen. Ralph zong onder begeleiding van zijn eigen accordeonmuziek het liedje “Jij bent de zon, jij bent de zee”. Waar hij een pauze liet vallen, gaven de twee deelnemers een compliment aan de ander, zoals “zorgzaam” en “warm”.  Het is mogelijk dat je, door een positieve eigenschap te benoemen, de ander aanzet om dat talent verder te ontdekken. Er kan zomaar een (nieuwe) carrière geboren worden uit dat talent. De zaal liep in ieder geval goed warm en zong enthousiast mee, terwijl de opgedragen choreografie voor een extra vrolijke noot zorgde.

Mission impossible?

Vervolgens verraste Ralph de aanwezigen met een nieuwe opdracht: “Ik geef jullie een houten balkje waarin een spijker is geslagen. Op deze spijker moeten jullie 13 losse spijkers stapelen, zonder dat ze de balk raken.” De deelnemers werden in groepjes verdeeld om door samen te werken deze mission impossible mogelijk te maken. Een plan werd snel bedacht: vele handen hielden tegelijk spijkers vast en anderen plaatsten er spijkers tussen. Maar het leek onmogelijk om het bouwwerk in evenwicht te houden. Toch klonk al snel gejuich bij de eerste groep die deze opdracht met succes voltooide. Nieuwsgierigen zagen een soort hangbrug van spijkers kunstig balanceren op de kop van de vaste spijker. De boodschap was dat je, door samen een plan uit te werken, een droom kunt laten uitkomen. Het hoeft geen onmogelijke missie te zijn om iets te gaan doen waar je passie voor hebt.

Televisie kijken

Samen met Carin gaf Ralph een presentatie door de vergelijking te maken tussen een droom verwezenlijken en televisieprogramma’s. Zo kun je als Bassie (van Bassie en Adriaan) je droom eerst visualiseren door deze “aan de binnenkant van je ogen te bekijken”. Hoe moet het eruit komen te zien? Belangrijk hierbij is dat je er zelf in moet geloven, anders doet niemand anders dat. Ook kun je, zoals in het programma “24 uur met…”, je plannen met iemand bespreken. Laat deze persoon kritische vragen stellen. Elke vraag moet je serieus nemen en vervolgens zoek je de antwoorden en informatie op. Denk hierbij aan het soort training dat je moet gaan volgen, de vraag in de markt en hoe het is om dit werk echt te doen. Je kunt pas een stap richting je droom zetten, als je alles hebt uitgezocht. Daarna kies je je pad en maak je je plannen concreet om je droom te verwezenlijken.

Luister naar de droom van een ander

Om dit in de praktijk te brengen, vormden de aanwezigen duo’s met hun buurvrouw of buurman.
“Vraag naar hun grootste droom,” was de opdracht. Wanneer je luistert naar het verhaal van de ander, wordt de droom met je gedeeld. Dit geeft jou als luisteraar de gelegenheid mee te denken en advies te geven, wat misschien wel als een eye-opener werkt. Deze oefening werkte verbindend, gaf energie en in sommige gevallen zelfs nieuwe inzichten.

Jouw talenten

Tijdens je zoektocht naar een baan gebruik je meestal zoekopdrachten die gericht zijn op een functie.
Maar wat gebeurt er als je kijkt naar je rol? Waar maak jij het verschil? Op deze manier kun je je talenten ontdekken. Ralph adviseerde om jezelf de vraag te stellen: “Voor welk probleem ben ik de oplossing? Op welke manier doe ik iets voor een ander?” Dit geeft je de mogelijkheid op een andere manier te zoeken naar vacatures, die beter aansluiten bij je capaciteiten.

Wat brengt mensen in beweging?

Uit deze sessie kwam naar voren dat luisteren naar een ander, maar ook naar je eigen droom en passie, nieuwe energie geeft. Ralph en Carlijn brachten tot slot de zaal ook letterlijk in beweging met een gezamenlijke “line-dance.” Een energieke afsluiting van een droom van een sessie!