fbpx

Berenjagen

Maartje Roelofs 22 april 2014

Beren jagen

Tussen de buien door fiets ik op dinsdagochtend naar het gebouw van Volkshuisvesting in Arnhem voor een bijeenkomst “Beren jagen”. In het gebouw aan de Rijn ontmoet ik een aantal wachtende deelnemers. We mogen nog niet naar binnen, de eventmanagers zijn nog druk bezig. Dat belooft wat te worden! Met al mijn beren sta ik een beetje verlegen tussen de groeiende groep deelnemers totdat iedereen klaar is om te beginnen.

 

Rotterdamse humor

Onze begeleider is de energieke Jos Spierings. Hij begint de bijeenkomst door met een gedoseerde portie zelfspot, anekdotes en humor over zichzelf te vertellen. Tijdens zijn introductie zie ik een aantal sceptische blikken richting Jos z’n verschijning. Niet veel later volgt de eerste Jules Deeler grap. De eerste zin die ik opschrijf blijft als rode draad door zijn presentatie kronkelen. “If it is to be, it is up to me”. Kortom: kijk niet naar anderen, maar blijf bij jezelf.

 

Via SMART naar actieplan

Vervolgens beginnen we aan de methodiek om kritisch naar persoonlijke “beren” te kijken en deze te analyseren. We krijgen tussen neus en lippen door bergen tips en informatie voor het sollicitatieproces. Door middel van de SMART (specifiek – meetbaar – acceptabel – resultaten – tijdsgebonden) methode bepalen we de stip aan de horizon (doel), subdoelen en strategieën om zo tot een behapbaar actieplan te komen. Dit alles toetsen we aan de hand van een voorbeeld van één van de deelnemers zodat we de praktische kant niet uit het oog verliezen.

 

Beer management

Tijdens dit proces krijgen we handvatten hoe we kunnen omgaan met eventuele externe factoren die invloed kunnen hebben op je actieplan. Toen kwamen de beren. Al snel toveren we een grizzlybeer in een teddybeer door deze op te delen in kleinere onderdelen. In het proces worden deze onderdelen –  wederom SMART – in een plan van aanpak gezet. Samen met externe factoren, impact, oplosbaarheid en prioriteit is de beer makkelijker te rangschikken. Deze lijkt nu al een stuk minder groot en gevaarlijk. 1-0 voor Jos.

 

Voldaan

Uiteindelijk weten we hoe we de beer kunnen aanpakken en word de stip op de horizon weer zichtbaar. We sluiten af met lading handige inspiratie- en motivatietips en ik merk dat de blikken van sceptisch naar voldaan zijn gegaan. Jos heeft gedurende de bijeenkomst de deelnemers overladen met bruikbare informatie om de grootste obstakels bij de zoektocht naar een leuke baan te tackelen.

 

Nu begint de grootste uitdaging; zelf beren jagen en aanpakken.