fbpx

Beginnen als ondernemer of doen wat je altijd deed

Marco den Hartog 4 augustus 2017

Ondernemerscoach Marco den Hartog is gastspreker bij DeBroekriem met  “Ondernemen kun je leren!”

 

Honderden cliënten heb ik mogen begeleiden als businesscoach. Mooi werk, veel tevreden cliënten en een goed inkomen. Niks te klagen dus. Toch knaagde er iets. Veel van mijn cliënten hebben een echt talent. En mooie plannen. Maar dan. Het echt gaan beginnen als ondernemer, een flink risico nemen. Doorzetten en volhouden en naar het volgend niveau als ondernemer.  Daar bleef het vaak hangen. En daar had ik buikpijn van. Want hoe heftig is het als je talent hebt, maar het komt er niet uit. Blijven hangen in een baan waar je eigenlijk klaar mee bent. Of steeds niet het volgend niveau als ondernemer bereiken. Stel je eens voor: al dat talent dat uitgeblust en gefrustreerd blijft doen wat het altijd deed…

 

Je sluimerende brein: een ijzersterke saboteur

Ik had het gevoel dat mijn cliënten en soms ook ikzelf aan het vechten waren met een onzichtbare vijand. Een vijand die saboteert, op de rem gaat staan en alle mooie plannen aan gort helpt.  Ik begreep het niet en ging op zoek naar antwoorden. En ik leerde inderdaad een ijzersterke saboteur kennen die continu jouw en mijn plannen dwarsboomt. Dit inzicht hakte er enorm in bij me. Maak kennis met je sluimerende brein….

Die ijzersterke saboteur is een groot en belangrijk stuk van ons brein. Ik noem dit stuk brein het ‘sluimerende brein’. Dit sluimerende brein:

 

– Is meestal in ruste maar komt in actie als het denkt dat er gevaar dreigt.

– Bijvoorbeeld als jij wilt gaan starten als ondernemer.

– Of wat pittiger wilt gaan inzetten op marketing en sales.

– Of als je een financieel of ander risico overweegt.

 

Dit stuk brein is erg rechtlijnig, bepaalt 75% van jouw gedrag en gaat bij elke verandering die jij wilt kei- en keihard op de rem staan. Een echte saboteur dus die je maar beter serieus neemt! Als je tenminste verder wilt komen als ondernemer. Wil jij dat?

 

Plannen als ondernemer doorzetten met het scorende brein

Ik zag nu eindelijk het gezicht van die ‘onzichtbare’ vijand. Deze zit in onszelf, heet het sluimerende brein en saboteert elke grote verandering. Wow… Ik wist direct dat ik met dit inzicht mijn cliënten nog veel beter kon helpen.

Ik heb dan ook mijn aanpak radicaal omgegooid. Ik verdiepte mezelf verder in die ijzersterke saboteur. En kwam er achter dat er gelukkig nog een ander stuk brein is: het scorende brein. Dit stuk brein heb je enorm nodig om jouw plannen als ondernemer te gaan doorzetten. Dat is nog niet zo eenvoudig, maar het kan wel!

Dat weet ik omdat ik een 6-stappen aanpak maakte voor mijzelf en mijn cliënten. Met deze aanpak laat je beide stukken brein eendrachtig samenwerken. Door ze in te zetten op hun sterke kwaliteiten. Zodat brein-sabotage voorgoed verleden tijd is. En je prachtige resultaten kunt gaan behalen. Het werkt als een trein voor mijzelf en ook voor de deelnemers van de sollicitatieworkshop die ik onlangs bij Stichting DeBroekriem verzorgde als gastspreker.

 


ondernemer marcoMarco den Hartog (LinkedIn)

Marco den Hartog is een echte WWW-er : Wikkende, Wegende, Wereldondernemer. Veel wikken en wegen en een sterke stap zetten naar het volgende ‘level’ als ondernemer. Hij bundelde al zijn WWW-ervaringen en zijn ‘best practices’ uit 16 jaar businesscoaching in het ijzersterke businessprogramma ‘Onderneem!’. Daarmee geeft hij inhoud aan zijn missie: het helpen van WWW-ers naar succesvol en plezierig ondernemerschap.