fbpx

Arjen is eventmanager van de maand!

Myrte Versteeg 29 maart 2018

Wil jij net als Arjen eventmanager worden en leerzame sollicitatietrainingen organiseren?
Check de vacature! 

Toen Arjen als eventmanager bij DeBroekriem begon, had hij een duidelijk leerdoel gesteld. Hij wilde leren zichzelf te verkopen: “op zo’n manier dat mensen echt geïnteresseerd zijn en meer van mij willen weten.” Arjen organiseerde sollicitatieworkshops passend bij zijn leerdoel, zoals ‘body language’, ‘personal branding’ en ‘verkoop jezelf’. Zijn doordachte en doelgerichte keuzes bezorgden hem afgelopen teamdag de eretitel ‘Eventmanger van de maand!’

Na afloop van de maandelijkse teamdag van DeBroekriem ga ik op zoek naar Arjen om hem te feliciteren met zijn mijlpaal, maar ook om hem een aantal vragen voor te leggen. Hij is druk aan het telefoneren, dus ik wacht even. “Ik werd zojuist gebeld voor een opdracht”, zegt hij als hij heeft opgehangen. Arjen heeft een achtergrond in de biotech, waar hij experimenten opzette voor klinische studies. Hij wil nu de switch maken naar het geven van trainingen in zijn vakgebied. De opdracht waar hij over gebeld werd, is niet in die richting. Maar dat is niet erg, vindt Arjen: “Het is allemaal in dat vakgebied dus het is altijd goed om daar in te blijven werken.”

Hoe ben je bij DeBroekriem terecht gekomen?

Via een vriend van mij die ook werkzoekend was en als eventmanager aan de slag ging. ‘Dat is hartstikke leuk om te doen’, zei hij. Dus ik schreef me in en meldde me aan voor een event in Schiedam. Ik vind het goed om bezig te blijven terwijl je werkzoekend bent in plaats van de hele tijd thuis te zitten. Je ontmoet ook heel veel mensen bij DeBroekriem waar je langer contact mee hebt.

Als je terugkijkt op je eventmanagerschap, wat is je dan het meest positief bijgebleven?

Eerlijk gezegd had ik er een beetje een hard hoofd in dat mensen gewoon gratis workshops willen geven  – stel je hebt een bedrijfje, als ik een bedrijfje heb dan wil ik betaald worden – dan ga je toch niets gratis doen? Maar dat doen ze wel. Ik heb weleens een goeroe op het gebied van body language aan de telefoon gehad die ook voor televisieprogramma’s wordt uitgenodigd. Die deed het niet. Nou oké dan niet, maar dat is er maar één. De rest zegt ‘ja hoor, dat vind ik leuk en belangrijk.’

Dus je pakt wel de telefoon om sprekers te benaderen?

Ja ik doe dat wel. Gewoon proberen. Ik praat wel makkelijk, je moet altijd een drempel over, maar het is eigenlijk een kwestie van pak de telefoon. Als die over gaat dan kun je niet meer terug. Het is ook wel zo dat je even een gesprek moet voorbereiden, dus zet een aantal vragen op papier. Als ik bijvoorbeeld voor een sollicitatie bel dan heb ik al onderzoek gedaan naar de website en vragen opgesteld naar aanleiding van de vacature. Daar ga ik dan wel over in gesprek. Mijn ervaring is dat je dan ook altijd wel wordt uitgenodigd.

Hoe “verkoop” je jezelf tijdens netwerkbijeenkomsten?

Je krijgt vaak de vraag ‘voor wie werk jij?’, nou dan kun je zeggen ‘voor mezelf’, dat kan, maar dan heb je niet zo’n goed verhaal. En nu doe ik net of ik al ben wat ik wil worden; ik zeg dat ik trainer ben. ‘Oh vertel eens, waarover?’. En dan heb je een gesprek. Dan kun je tussendoor wel laten vallen dat je op zoek bent naar een andere functie, waardoor je vanzelf weer in contact komt met andere mensen die je verder kunnen helpen. Het voordeel van een netwerkgesprek is dat iemand jou alvast een beetje kan voorkoken. Iemand die in een sector werkt waar jij interesse in hebt die weet als geen ander hoe je je daar het beste kunt profileren.

Wat is jouw gouden netwerktip?

Netwerken is een black hole. Als jij gaat solliciteren op een vacature dan kun je worden uitgenodigd, je hebt een gesprek en je kunt worden aangenomen of afgewezen. Dat heeft echt een eind. Maar met netwerken praat je alleen maar met mensen. Die hebben misschien helemaal geen baan voor jou, maar daar gaat het ook niet om. Je moet in hun hoofd terecht komen. Het is een black hole, je ziet het niet en je weet niet of iemand ooit iets voor je kan beteken. Maar het kan wel zo zijn dat je op een dag wordt gebeld voor een baan. Zorg daarom dat mensen jou blijven onthouden. Stuur af en toe een berichtje en houd de contacten warm.

Meer weten over Arjen? Benader hem via LinkedIn!


Myrte Versteeg (LinkedIn)

Myrte heeft Communicatie en Bestuurskunde gestudeerd. In haar rol als communicatie-/projectmedewerker bij DeBroekriem haalt zij verhalen op uit de community, schrijft en verzamelt zij artikelen vol met sollicitatietips en draagt zij uit waar DeBroekriem voor staat!