fbpx

Alleen je droombaan is goed genoeg

Beatrijs Lubbers, 28 oktober 2019

Bij mijn eerste workshop autobiografisch schrijven voor DeBroekriem had ik geen idee wat voor deelnemers ik kon verwachten. Ik wist alleen dat het mensen zonder werk waren. Zouden ze al lang zonder werk zijn? Jong of oud? Financiële problemen door laag inkomen en misschien schulden? Somber en een beetje depressief? Niets van dit alles. Ik ontmoette een tiental sprankelende mensen, vol energie, die heel goed wisten wat ze wilden. Ik ben ervan overtuigd dat zij binnen de kortste tijd het werk zullen doen wat ze willen. Achteraf schaamde ik me een beetje voor mijn eerste gedachten, waar een aantal vooroordelen in verstopt zaten. Dat bracht me tot een terugblik op mijn eigen ervaringen.

Hoe vond ik mijn eerste baan?

Lekker in het zonnetje in de tuin van mijn buren las ik Vrij Nederland. In die tijd was het nog een weekblad met veel personeelsadvertenties. Ik was nog niet echt op zoek naar een baan, omdat ik formeel nog niet afgestudeerd was. Maar toen viel mijn oog op een advertentie. Van de naam van die instelling werd ik blij. Mijn hart maakte een sprongetje. “Leefklimaat”, begeleid wonen in een groep. Meteen schreef ik een brief en een maand later was ik aan het werk, terwijl ik erg jong was voor de functie en geen ervaring had. Mijn eerste les: volg je intuïtie en neem je eigen blijdschap serieus.

Ruim blokkades op

Zestien jaar later raakte ik mijn, inmiddels derde, baan kwijt. Daar zat ik dan werkloos thuis. Wat heb ik verkeerd gedaan, wat is mijn aandeel? Uiteindelijk besloot ik een gesprek aan te vragen met de organisatieadviseur die de reorganisatie had begeleid. Ik vertelde hem dat ik maar bleef zoeken naar de fouten die ik had gemaakt en wat ik anders moest doen. Ik wilde hier toch van leren. Zijn antwoord was een geschenk uit de hemel. “Jij laat je niet manipuleren”. Dat zag en zie ik als compliment en wil ik niet afleren, ook al brengt het me soms in de problemen. Het licht ging weer aan en binnen een maand had ik een andere baan.

Bij twijfel niet doen

Jij hebt net zoveel te kiezen als de mensen die tegenover je zitten. Stel je gelijkwaardig op en stel vragen over de zaken die voor jou van belang zijn. Er moet een wederzijdse klik zijn. Als je je in bochten wringt om een baan te krijgen is de kans groot dat je hem juist niet krijgt of dat je later toch niet helemaal op jouw goede plek zit. Twee keer heb ik een sollicitatie afgebroken, alleen al omdat ik de ruimte waarin ik zou komen te werken, vreselijk vond. Daar heb ik nooit spijt van gehad.

De andere kant

In mijn werk heb ik zelf ook tientallen mensen aangenomen. Regelmatig moest ik een keuze maken uit ruim honderd sollicitanten. Wat me is opgevallen, is dat de uiteindelijke keuze altijd viel op iemand die bij de eerste tien of laatste tien sollicitanten zat. De mensen die heel snel en spontaan reageerden of mensen die zich goed voorbereid hadden en uiterst gemotiveerde brieven schreven. De middenmoot sprong er nooit uit. Dus: schrijf snel als je het meteen zeker weet of zorg dat je brief net voor de deadline binnen is als je je eerst goed wilt verdiepen. Schrijf niet routineus de zoveelste brief, want die komt routineus in de digitale prullenbak.


Over de auteur:
Beatrijs Lubbers(68) heeft een passie voor schrijven: lange brieven aan haar correspondentievriendinnen, een wijkkrant, nieuwsbrieven, onderzoeksrapporten, verslaggever voor een huis-aan-huis-blad, columns. Maar helemaal gelukkig werd ze na een workshop autobiografisch schrijven bij Willemijn Soer. Vele workshops volgden, daarna een opleiding en nu geeft ze zelf cursussen autobiografisch schrijven.