fbpx

Aan de slag met talentontwikkeling!

Petra van der Vlugt, 8 juli 2019

Onlangs nam inspirator en spreker Wout Plevier een groep werkzoekenden in Oss mee in zijn SLIM!-show. Hij liet ons ervaren hoe je in een aantal stappen je talent kan ontwikkelen, bezieling en motivatie activeert én daarvoor de juiste routine vindt om in een goede flow te komen. Het was een show vol actie, oefeningen en plezier.Na afloop ging iedereen vol energie de deur uit om aan de slag te gaan met zijn of haar talenten. Ontwikkel ook jouw talent en doorloop de stappen en tips van Wout!

1. TALENT: Weet je wat jouw nummer 1 talent is en draag je het elke dag uit?

Vaak weten mensen niet wat hun talent is of ze durven er niet voor uit te komen. Maar wat is nu eigenlijk talent en hoe ontdek je dit? Onder talent verstaan we datgene:
1. waar jij vindt dat je goed in bent
2. waar de ander vindt dat jij goed in bent
3. waar jij toegevoegde waarde kan leveren
4. waar jij enorm blij van wordt als je dat doet

  • Wil je jouw talent ontdekken? Verdiep je in deze vragen en brainstorm erover met anderen. Wil je je talent ontwikkelen? Leg dan juist meer focus op je talenten, en spreek deze wat meer naar elkaar uit. Dus complimenteer anderen en vertel waar je zelf goed in bent. Communiceer over je talent!

2. LEVENSMISSIE: Wat is je levensmissie?

Wout deelde zijn levensmissie, hij wilt 100.000 mensen geïnspireerd op hun nummer 1 talent bezield aan het werk krijgen. Daar zet hij zich elke dag voor in.

  • Maak jouw persoonlijke missie: waar sta je voor en schrijf dat eens uit. Wie ben je, waar sta je voor en wat wil je uit het leven halen? Draag dit voor aan vrienden/collega’s en scherp het aan. Van daaruit kan je je eigen identiteit, waarden en gedrag vormgeven én je talent ontwikkelen.

3. BEZIELING: Leef je elke dag bezield?

Sta jij elke ochtend vol energie op en denk jij altijd ‘wow, het is een nieuwe dag, ik heb er zin in!’? En als je dit niet zo voelt, reset je jezelf dan? Wout vertelde dat maar 12% van de mensen bezield leeft. Veel te weinig, want als je bezield bent, ervaar je minder stress, voorkom je eerder een burn-out, voel je je gelukkiger, et cetera. Daarom is het belangrijk hieraan te werken.

  • Maar wat is bezieling nu precies en hoe creëer je dit?
    Bezieling krijg je door een doe-activiteit, een activiteit waarbij je regelmatig dingen doet die je energiek en gevoelsmatig positief beïnvloeden. Zo deden we tijdens de show oefeningen met elkaar als duimworstelen en gezamenlijk een ‘yell’ uitschreeuwen. Dit om iedereen te laten voelen en ervaren dat dit soort dingen je humeur beïnvloeden. Het denken verdwijnt en je brein wordt creatiever. Je energie gaat omhoog en het verbindt meer. Deze kenmerken zorgen ervoor dat je in de juiste flow komt waar je energie van krijgt. Deze kenmerken wil je overal, dus ook in je nieuwe baan, terug zien.

4. ROUTINE: Vind de routine via de vitaliteitsboom

Als je je talent en levensmissie aan elkaar koppelt en je creëert dan het 3e element bezieling, creëer dan nog een goede routine. Maar wat is de juiste routine om in die goede flow te komen en blijven? Daarvoor doorloop je de stappen van de vitaliteitsboom.
1. Levensenergie > dit krijg je o.a. door goede dingen te doen
2. Bezielingsmomenten > waar haal je bezieling uit?
3. Positief denken en handelen
4. Voldoende positieve relaties om je heen verzamelen
5. Rust en herstel
6. Bewegen, ademhalen en voeding

  • Sta stil bij alle elementen van de vitaliteitsboom > Wat doe je al goed en aardig, wat zou je meer, minder en niet meer gaan doen? Kies dat uit en kom in actie om te zorgen dat je vitaliteit en geluk toeneemt!

5. Wat gebeurt er als je talent + levensmissie + bezieling + de juiste routine activeert?

Dit geeft boost aan jezelf, je omgeving en je energieniveau. Je ochtend begint met energie! En voelt het even niet zo? Reset jezelf en doe iets wat je bezieling geeft, zo zorg je ervoor dat je weer meer in de flow komt!

Aan de slag met jouw nummer 1 talent!

Ga aan de slag met jouw talenten en breng routine aan door elke dag consequent kleine stapjes te zetten. Evalueer af en toe waar je nog kan winnen en vier successen. Door dit dagelijks te doen kan je elke keer je talent aanscherpen en levendig houden. Praat erover en heb vooral veel plezier!


Het was een mooie show in Oss met veel interactieve en positieve energie. Op de foto een moment van actie tijdens de SLIM!-show in Oss. Enkele reacties na afloop van deelnemers: ‘Wout, bedankt voor je inspiratie en enthousiasme’ en ‘Wat ik fijn vond is dat het interactief was en we samen opdrachten konden doen zoals het handen schudden en het duimengevecht. Ook het belang van het goed voor jezelf en je lijf zorgen benadrukt hij in zijn presentatie. Hij legt uit hoe belangrijk het is om iets te doen waar je blij van wordt met passie en bezieling, want dit geeft je levensenergie, waardoor je je beter kunt focussen op je uiteindelijke levensdoel. Door goed voor jezelf te zorgen en jezelf en je talenten, vaardigheden en competenties goed te kennen kun je beter communiceren met het werkveld en is de kans op een match groter.’ Meer over Wout Plevier en zijn SLIM!-show.