6 netwerkblunders voor sollicitanten

De meeste banen worden via het netwerk gevonden. Ook bij JobOn horen we veel succesverhalen van mensen die via via ergens binnen zijn gekomen. Het ontmoeten van nieuwe mensen én het warm houden van je bestaande netwerk is dus belangrijk. Maar er zijn ook veel valkuilen bij het netwerken. Hierbij een top 6 van netwerkblunders.
 
1. Het draait alleen maar om mijzelf
Eén van de grootste netwerkblunders is dat je alleen op jezelf focust tijdens het netwerken. Mensen hebben weinig zin in contact als het gaat alleen maar gaat over ‘ikke, ikke, ikke’. Hoewel het fijn is dat mensen jou leren kennen, is het ook belangrijk dat je interesse toont in hen. Laat in een netwerkgesprek dus niet alleen zien wat jij bent, maar probeer er een gelijkwaardig gesprek van te maken.

2. Een informatief gesprek aangaan onder valse voorwendselen
Wanneer je met iemand een gesprek wilt hebben over een concrete baan, vraag dan niet om een netwerkgesprek. Bij een oriënterend netwerkgesprek is het niet de bedoeling dat je de ander ervan gaat overtuigen waarom hij of zij jou moet aannemen voor een bepaalde vacature. In een netwerkgesprek praat je niet concreet over een functie, maar heb je het over de branche, de ontwikkelingen en krijg je bijvoorbeeld inzicht in de carrièremogelijkheden met jouw studie-achtegrond of krijg je tips voor andere netwerkcontacten.

3. Geen interesse hebben in het helpen van anderen
In al die jaren dat je actief bent op LinkedIn, heb je geen woord gezegd tegen al je connecties. Maar nu je opeens een baan nodig hebt, vraag je iedereen om informatie, kennismakingen en referenties. En als je straks weer een baan hebt dankzij alle hulp uit je omgeving, dan ga je vervolgens weer in de slaapstand. In dat geval is de kans groot dat mensen je in de toekomst niet opnieuw willen helpen. Blijf dus ook actief nadat je een baan het gevonden. Zo stuurde ik al mijn netwerkcontacten eens een persoonlijke update dat ik geen baan meer zocht als architect, maar dat ik fulltime aan de slag ging bij JobOn.

4 Geen onderzoek doen naar het bedrijf
Of je nu iemand spontaan opbelt of elkaar ontmoet via een wederzijds contact, op de hoogte zijn van een bedrijf is essentieel. Een werkgever vindt het behoorlijk veel tijdverspilling wanneer je tijdens het solliciteren helemaal niks weet en blijkbaar dus niet de moeite hebt genomen om de website en referenties te checken. Als jij werkzoekend bent, is het dus de kunst om je goed te verdiepen. Voorkom één van de meest gemaakte netwerkblunders door bijvoorbeeld niet via LinkedIn te kijken wie er allemaal bij het bedrijf werken, via de KvK de statuten op te vragen of via hun eigen website naar nieuwsberichten te kijken.
 
5 Liegen
Hoewel we altijd verwachten dat iemand een beetje overdrijft wanneer hij of zij zichzelf in de markt zet, is liegen ronduit een doodzonde. Stel je voor dat je een gesprek hebt met je buurman over je werkambities. Hij vertelt je over een bedrijf dat toevallig op zoek is naar een bedrijfsanalist. Jij geeft aan over enorm veel ervaring te beschikken. De buurman is zo vriendelijk om een afspraak met een marketing directeur bij zijn bedrijf te regelen. Als je echter te veel hebt overdreven over je ervaring, val je al snel door de mand. In de praktijk zie ik echter ook dat mensen hun eigen werkervaring juist onderschatten en dus juist meer voor zichzelf moeten opkomen.

6 Direct antwoord verwachten
Maandag: ‘Hoi Herman. Het is een tijdje geleden dat we een gesprek hadden, maar ik hoop dat je me kunt helpen. Dinsdag: ‘Herman, heb je mijn bericht gekregen?’. Tijdens het netwerken is het belangrijk actief te zijn, maar soms is het goed om iemand even de tijd te geven. Veel mensen zijn hartstikke druk en jouw bericht hoeft voor de ander geen prioriteit te hebben. Mijn advies: stuur pas na een dag of vijf een reminder en herhaal dat eventueel twee weken later.