fbpx

3 vormen van geluk op werk: waar kies jij voor?

Maurice van den Heuvel, 17 oktober 2018

Plezier, Passie en een Hoger Doel: de Amerikaanse ondernemer Tony Hsieh beschrijft deze drie vormen van geluk in zijn boek ‘Delivering Happiness’. Waar kies jij voor?

Plezier in je werk

Deze vorm van geluk geldt als het najagen van kortstondig geluk. Het scoren van targets of een financieel mijlpaal, bijvoorbeeld. Zie het als leven als een rockster. Deze vorm van geluk is echter lastig vol te houden, aangezien je van hoogtepunt naar hoogtepunt leeft.

Passie in je werk

Wanneer je passie in je werk ervaart is dit een fijne vorm van geluk. Je komt dan als het ware in een ‘flow’ terecht. Zowel je inspanningen als je resultaten zijn optimaal op elkaar afgestemd en privé en zakelijk loopt op rolletjes. Heb je wel eens het gevoel dat tijd niet meer bestaat of dat de tijd heel snel gaat? Grote kans dat je dan in een flow bent!

Werk en je hogere doel

Tony beschrijft je Higher Purpose als ‘deel uit maken van een groter geheel’. Iets groters dan jezelf, iets dat voor jou een betekenis heeft. Wat is voor jou waardevol? Wil jij met je werk het verschil maken in de wereld? Of heb je je hogere doel nog niet gevonden? Dan is het lastig om écht geluk te ervaren in je werk.

Echt geluk nastreven in je werk

Voor welke vorm van geluk zou jij kiezen? Leef je bijvoorbeeld van hoogtepunt naar hoogtepunt, of heb je een focus om de resultaten zo hoog mogelijk te laten zijn? Bedenk dan in jouw zoektocht naar een baan eens goed wat jou op de lange termijn gelukkig gaat maken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je focus op een hoger doel de beste resultaten op de lange termijn geeft. Dat is ook niet moeilijk te begrijpen. Grote kans dat jij als werkzoekende al een hoger doel in gedachte hebt. Maar in hoeverre heb jij daar je focus op?


Over Maurice van den Heuvel 

Maurice van den Heuvel heeft een achtergrond als coach en trainer en verzorgt workshops rondom het thema werk en ondernemen. Zijn missie is om mensen meer vrijheid te laten ervaren door de juiste keuzes te maken op het gebied van werk.