fbpx

3 netwerktips voor introverte mensen

25 september 2016

Netwerken is voor veel mensen vaak lastig. Vooral jezelf zichtbaar maken bij de ander is best spannend voor introverte mensen, maar gelukkig valt alles te leren. Dat was ook de reden dat ik meedeed met de e-course Netwerken van DeBroekriem.

Een week lang kreeg ik elke dag per mail opdrachten en tips. Met de opdrachten werd ik aan het denken gezet over mijn netwerk, mijn houding bij het werk zoeken en leerde ik hoe aan de slag moest gaan met mijn netwerk. Hieronder 3 tips waarmee jij je netwerk kan versterken.

 

1.Benader je ‘warme contacten’ om met jou mee te denken

Dit deed ik door mijn netwerkcontacten te benaderen waar ik een klik mee had. In mijn mail geef ik aan dat ik op zoek ben naar een nieuwe baan en vraag diegene of hij of zij tijd heeft om met mij mee te denken door middel van een kop koffie. Kies daarbij jouw eigen versie;). Mocht je na een week niks horen, stuur dan een reminder! Deze manier van benaderen kan in het begin ongemakkelijk voelen, maar vaak vinden veel mensen het helemaal niet erg om met je mee te denken. Of zoals één van cursisten dit noemde: ‘Het is een uitwisseling tussen ‘gelijken’. Zelf heb ik twee reacties gehad, waarvan ik bij een netwerkgesprek veel goede tips heb gekregen voor mijn toekomstige sollicitaties.

 

2. Zoek actief op LinkedIn naar nieuwe netwerkcontacten

Zoek op LinkedIn naar mensen die in jouw werkveld werken en volg bedrijven waar jij zou willen werken. Je stuurt iemand een connectieverzoek met een persoonlijke tekst. In tegenstelling tot een automatisch connectie-verzoek met een standaardtekst, laat je met een persoonlijk bericht zien dat je echt geïnteresseerd bent. “Met echte interesse voor de ander hoor je meer en heb je eerder een connectie”, zoals één van de cursisten dit mooi beschreef in de LinkedIn-groep van DeBroekriem waar cursisten onderling hun ervaringen delen.

 

3. Sluit je aan bij LinkedIn-groepen en reageer op berichten

Ga op zoek naar LinkedIn-groepen uit jouw werkveld of die aansluiten op interesse. Zo volg ik groepen voor werkzoekenden en een aantal branche-groepen. Als ik een interessant artikel tegenkom, ‘like’ ik die, maar een reactie geven doe ik soms ook. Dit laatste vond ik best spannend, maar achteraf was het de moeite waard om mijn ervaringen met anderen te delen. Ik krijg vaak leuke reacties terug van mijn netwerkcontacten en soms resulteert dat weer in handige tips. Heb je meer LinkedIn tips nodig? Bekijk dan dit filmpje.

 

 

Netwerken via LinkedIn moet uiteindelijk als doel hebben om concrete gesprekken in te plannen. Heb je een netwerkgesprek gepland staan en zie er een beetje tegenop? Dan kan dit artikel heel handig voor je zijn. Wil jij net als ik de e-course Netwerken van DeBroekriem volgen en zo meer netwerkcontacten opdoen? Meld je dan nu gratis aan via de website van DeBroekriem.

 

Veel succes en heb vooral plezier in maken van contact met de ander!

 


jasmien-ismailJasmien Ismail (LinkedIn)

“Ik ben een jonge zelfbewuste vrouw en afgestudeerd voor de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Momenteel ben ik op naar een nieuwe baan waar ik bij voorkeur gebruik kan maken van mijn kennis en mij verder kan ontwikkelen. Te denken valt aan: administratief medewerker (niet financieel), backoffice medewerker, medewerker klantenservice, frontoffice (en/of backoffice) medewerker.”

Blog: https://connectandinspireblog.wordpress.com/