fbpx

10 tips voor een open sollicitatie

Jeroen Wijnja, 8 mei 2019

Wanneer het je niet lukt om een geschikte vacature te vinden, kan een open sollicitatie versturen een mooie manier zijn om een leuke baan te vinden. Hoe pak je dat het beste aan?

Met de volgende 10 tips help ik je goed op weg!

Tip 1: Benader bedrijven waar je echt interesse in hebt

Wanneer je open sollicitaties gaat versturen ligt het natuurlijk voor de hand om dat alleen te doen bij bedrijven waar je echt interesse in hebt. Die persoonlijke motivatie moet ook absoluut doorklinken in je sollicitatiebrief. Vertel dus waarom je juist voor dit specifieke bedrijf aan de slag zou willen gaan.

Tip 2: Verdiep je goed in elke organisatie

Je hebt waarschijnlijk al een positief beeld van een bepaald bedrijf waarbij je wilt solliciteren. Maar steek ook altijd de nodige tijd in kennis opdoen, bijvoorbeeld over de producten en diensten die worden geleverd, het afzetgebied en de belangrijkste personen binnen de organisatie. Die informatie kun je hopelijk ook gebruiken in je brief om deze nog doelgerichter en persoonlijker te maken.

Tip 3: Stuur niet teveel brieven tegelijk

Een open sollicitatie verliest veel van zijn kracht wanneer het gaat om een standaard brief die je 50 keer kopieert en naar verschillende bedrijven verstuurt. Maar zelfs als je in staat bent zoveel brieven op maat te maken is het lastig om het overzicht te houden. Verstuur dus het liefst maximaal twee tot drie open sollicitaties per keer waar je extra veel tijd en energie in kunt stoppen.

Tip 4: Zoek de juiste persoon om je brief aan te sturen

Bij een bestaande vacature staat altijd vermeld aan welke persoon je jouw brief moet richten, maar bij een open sollicitatie weet je dat niet. Zoek dus uit aan wie je de open sollicitatie het beste kunt richten. Bijvoorbeeld het hoofd van personeelszaken, de leidinggevende van de betreffende afdeling, enzovoorts. Dan hoef je geen algemeen adres op de brief te zetten, maar komt deze altijd meteen bij de juiste persoon terecht.

Tip 5: Doe informatie op in je omgeving

Je eigen netwerk is meer dan ooit een krachtig hulpmiddel bij het vinden van een nieuwe baan. Informeer dus gerust bij je kennissen, vrienden, familie en ex-collega’s of ze nog een leuk bedrijf kennen dat interesse zou kunnen hebben in iemand met jouw kwaliteiten. Wanneer je precies weet welke functie bij een bepaald bedrijf binnenkort openvalt, zou je brief zomaar eens op het juiste moment kunnen komen.

Tip 6: Benoem enkele van je meest positieve eigenschappen

Arrogantie is nooit een fijne eigenschap, maar je mag in een open sollicitatie natuurlijk wel je best doen om jezelf in een positief daglicht te zetten. Dat is ook iets meer geaccepteerd dan anders, omdat je tenslotte vooral jezelf als persoon presenteert. Je mag dus echt laten zien waarom jij van toegevoegde waarde zou zijn. Benoem daarom altijd een beperkt aantal van je sterkste kanten, maar voorkom uiteraard dat het een ellenlange lofzang wordt.

Tip 7: Vertel waar je toe in staat bent

Probeer met zo concreet mogelijke voorbeelden aan te geven waar je toe in staat bent en waarom jij van meerwaarde zou zijn voor het bedrijf. Dat doe je bijvoorbeeld door wat te vertellen over projecten uit het recente verleden, waarbij jouw inzet en vaardigheden voor een positieve uitkomst hebben gezorgd.

Tip 8: Verstuur je open sollicitatie per brief

Omdat je niet op een specifieke vacature reageert weet je waarschijnlijk ook niet of je het beste digitaal of met een klassieke brief kunt solliciteren. Daarom is het verstandig standaard terug te vallen op de klassieke sollicitatiebrief die je per post verstuurt. Dat laat bovendien zien dat je bereid bent wat moeite te doen voor het solliciteren. Meer tips over een open sollicitatiebrief vind je ​hier.​

Tip 9: Laat ook nog telefonisch van je horen

Natuurlijk hoor je het liefst zo snel mogelijk wat van het bedrijf. Soms komt je brief echter op de grote stapel terecht. Het is daarom altijd een goed idee om ongeveer een week nadat je de open sollicitatie hebt verstuurd ook nog even telefonisch contact op te nemen met de ontvanger. Je kunt dan informeren of de brief goed is aangekomen en of er nog vragen zijn.

Tip 10: Geef niet te snel op

Bij open sollicitaties krijg je gemiddeld helaas wat minder respons dan bij een normale sollicitatie. Het is daarom altijd zaak om je niet te snel uit het veld te laten slaan wanneer je niet de positieve reacties krijgt waar je op hoopte. Uiteindelijk is het vaak de aanhouder die wint!


Over de auteur:
Jeroen Wijnja is redacteur en affiliate specialist en is al vanaf 2010 aan het internet ondernemen. Hij heeft als eindredacteur bij Dik B.V. al tientallen enthousiaste tekstschrijvers in dienst genomen en begeleid. Voor meer informatie, kijk op: dik.nl