fbpx

10 effectieve bespaartips (zonder comfortverlies)

REPOST (originele publicatiedatum 15/09/2016) 28 december 2016

“DeBroekriem” heet natuurlijk niet voor niets zo. Wat het al aangeeft: wanneer je in-between-jobs bent, is het een tijd om, vooral in financiële zin, de broekriem aan te halen. Wie noodgedwongen de inkomsten ziet dalen, moet extra op de uitgaven letten om niet in de schulden terecht te komen. Daarom de 10 meest effectieve bespaartips op een rij:

1. Loop al je verzekeringen en abonnementen eens goed langs. Ben je niet dubbel verzekerd voor iets? Denk bijvoorbeeld aan medische kosten in het buitenland van je basisverzekering, versus je (doorlopende) reisverzekering. En heb je een bepaalde verzekering eigenlijk wel nodig? Vuistregel: wat je zelf kan betalen moet je niet verzekeren. Ik noem dat “zelf-verzekerd”.  En welke tijdschriften lees je eigenlijk nooit, waarop nog wel een abonnement is? En hoe zit het eigenlijk met de abonnementen op (mobiel) bellen, televisie en internet?

2. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, loont het om over te stappen op een andere energieleverancier. Vergeet de horrorverhalen van overstaps die niet vlekkeloos verliepen. Dit was in de eerste jaren soms zo. Nu gaat dit vrijwel altijd naadloos, eenvoudig en zonder gedoe. Daarom mag deze tip niet ontbreken bij de besparingstips.

3. Kijk geregeld op de koopjeskalender. Koopjeskalender? Jazeker, deze bestaat echt! Niet een kalender voor verjaardagen of afspraken maar louter voor de uitverkoop van artikelen.

koopjeskalender

4. Het is geen geheim dat je door menig supermarkt en warenhuis geloodst wordt, zodat je de duurste producten het eerst aanschaft. Wees hierop alert. En het is geen toeval dat de duurste producten op ooghoogte staan. Bukken loont dus. Koop vaker huismerken in plaats van A-merken. De smaak is vaak nauwelijks te onderscheiden en het huismerk, veelal uit dezelfde fabriek, hoeft de dure marketing van A-merken immers niet terug te verdienen in de producten.

5. Durf af te dingen. We zijn het hier in Nederland niet zo gewend, maar in het buitenland komt het vaker voor: afdingen. De Consumentenbond deed hier onlangs onderzoek naar en wat bleek? Het bespaart je gemiddeld zo’n 10% op de duurdere aankopen!

 

“Zuinigheid met vlijt, bouwt huizen als kastelen.”

 

6. Reis je vaak met de trein? Zo ja, dan is het de moeite waard te (her)onderzoeken of, en zo ja, welke NS-kortingskaart interessant voor je is. De NS heeft het aantal varianten de laatste jaren flink uitgebreid. Met deze objectieve, snelle en simpele test weet je snel wat je kan besparen.

7. In Nederland kennen we veel regelingen wat betreft subsidies en tegemoetkomingen. Laat geen geld liggen. Waar heb jij recht op volgens het Nibud? Of op gemeentelijk niveau?

8. Fiscaal partnerschap. Een vaak vergeten tip onder de besparingstips. Heb je een partner en moet jij of moeten jullie de jaarlijkse inkomstenbelasting doen? Zo ja, dan loont het vaak om de aftrekposten te verplaatsen naar de meest verdienende met fiscaal partnerschap. Meer inkomsten betekent meer belasting betalen maar ook meer kosten kunnen aftrekken.

9. Hou een kasboek bij. Dit is al lang niet meer zo tijdrovend, statisch en suf als vroeger in een boekje. Tegenwoordig heb je echt prachtige programma’s of websites die je in 1 oogopslag vertellen hoe je er financieel voor staat en of de bespaartips werken. In cijfers en beeldende grafieken. Dit geeft niet alleen overzicht maar ook inzicht. Met dit inzicht kan geanticipeerd worden op de tijd die waarschijnlijk gaat komen. Budgetteren is hierbij het puntje op de i. Sommige banken bieden zo’n digitaal kasboek zelfs gratis aan in hun module van het telebankieren.

10. Mocht er desondanks, of misschien wel dankzij deze bespaartips, nog een reisje in zitten deze zomer; gebruik de prijsvergelijkers op internet. All-inclusive is niet altijd goedkoper en met de trein gaan is niet altijd voordeliger dan vliegen.

 

Heb je zelf nog goede bespaartips? Laat het hieronder weten!

 

 


Thijs Huitema blog Het SollicitatiegesprekThijs Huitema (LinkedIn)

Thijs is te typeren als een echte “informatiejunk”. Het verzamelen, bewerken, analyseren en duiden van diverse informatie en het adviseren hierover geeft hem veel voldoening. Met een optimistische maar nauwkeurige en soms kritische blik, weet hij altijd de rode draad te zien of anders te vinden. Door zijn veelzijdigheid heeft hij diverse rollen kunnen vervullen als functioneel beheerder, data analist, stafmedewerker en redacteur.

 

Hier eerder van deze auteur verschenen:
6 gouden tips van een arbeidspsycholoog
25 inspirerende quotes voor werkzoekenden
Sollicitatiegesprek of sollicitatieverhoor?
Blijf bewegen en val op. Hoe creatief ben jij?